te[88r]číslo strany rukopisuprv osol, naposledy s skořící[az]skořící] Skořjcí a květem posyp[ba]posyp] poſýp.
15. Nadívané žemličky.
Z pěkných bílých[bb]bílých] bilých mundzemlů střídu vyndej, potom vezmi malých ptáčků[bc]ptáčků] Ptáčku, usmaž je na másle, dálejí vezmi malých i velkých rozinek, loupaných zkrájených mandlův a s tim vším naděj ty prázdné žemličky[bd]žemličky] Zemličky, pak je zase s jinším skroječkem přihraď. Potom zadělej[be]zadělej] zadéleg pěknou bílou moukou v smetaně, osol a ty nadívané[bf]nadívané] nadjwane mundzemle v tom hesky[bg]hesky] heſký obal, pak jednu vedle druhé do nějaké[bh]nějaké] negaké pánve neb rendlíku stavěj a zvrchu tim řídkým těstem, v kterýms je obaloval, polej, pak měj pohotově dobře rozpálené[bi]rozpálené] rozpalené máslo a čerstvě na ty v pánvi[bj]pánvi] Pánwj srovnané mundzemle nalej, však pozorůj, aby dovnitř[bk]dovnitř] do wnjtř těch mundzemlův žádné těsto nepřišlo, nech, ať se to smaží, vzdy pak těstem polejvej a hned zas to těsto vřelým máslem zaškvařůj tak dlouho, až žádných mundzemlův viděti nebude; když pak to již dosti smažené bude, dej na mísu, udělej omáčku z vína a cukru, okořeň zázvorem a pepřem, přidej másla, nech, ať se vaří, pak ohradíce ty zvrchu přikryté mundzemle, tou vřelou omáčkou polej, od kte[A5v]číslo strany tisku[88v]číslo strany rukopisuréhožto polití ty, tam nadité, rozinky nabobnějí, a tak to hotové bude.
16. Polivka pro nemocné.
Vezmi čtyry neb pět žloutkův, osol, vlož je do pánvičky[bl]pánvičky] Panwičky neb hrníčku[bm]hrníčku] Hrnicku, nalej na ně vína, aby to aniž příliš[bn]příliš] přiliž husté ani řídké nebylo, přidej hodně cukru a to spolu, častěj míchaje[bo]míchaje] michage, vař nehrubě, však dlouho, jinač by se to srazilo, přidej skoříce a květu, tak hotové dej nemocnému.
17. Pácované[bp]Pácované] Pácowane kuřata.
Uškvař kuřata v másle, a když uhlídáš, že již dost jsou, dej je do hrnce a nalej na ně polovic vína a polovic dobré hovězí polivky, okořeň dobře pepřem a osol, nech vařiti, a když dost uvařené budou, nakrájej limounkův[bq]limounkův] Ljmaunkůw na kroužky a přidej k tomu, nech, ať jen drobet málo zevřou, koštůj, aby nebyla omáčka sladká, nýbrž přikyslá[br]přikyslá] přikyſla, a tak nes na stůl.
18. Nadívané hrušky.
Vyprázdníce hrušky, nadívej je takto: To, co z hrušek vyprázdníš, zesekej na drobno, přidej mandlův, rozinek, cukru, skoříce a tim ty hrušky naděj, zahraď je zase tim, cožs z nich[bs]nich] njch zřízl, dřív než jsi je vyprázňoval, prostrč špejlem, aby se to drželo, pak udělej řiďoučké[bt]řiďoučké] řidaučké těsto a v [A6r]číslo strany tisku