to již vykládati chtěl, vlož do toho ještě kus nového másla, můžeš to s citronovým zoftem zacediti.
3. Dobré jídlo z studené pečeně.
Vezmi buďto skopovou, telecí neb jehněčí pečeni, nařež z ní tenoučkých řízkův, díl však té pečeně skrájej na drobné kostky a tak to spolu rozklaď na mísu, posyp zázvorem, pepřem a tlučeným květem, nalej na to částku vinného octa a drobet hovězí polivky a poklopíc to ještě jednou mísou, postav na ohřívadlo, nech, ať to vře, přidej kus nového másla a častěj to překládej, posledně přilej drobet růžového octa, a posypajíc ještě jednou květem a zázvorem, nes to tak připravené na stůl.
4. Brzliček v sladké jíše.
Vezmouc syrový brzliček, upeč jej, vlož na mísu, nalej na něj čisté polivky a krapet vína, aby to nakyslý bylo, přidej cukru, skoříce a květu a postav na uhlí, nech to vařiti, pak dej do toho kus másla, a jestli to s vínem dost zavostřelý není, tehdy vytlač z citronu zoft do toho, aby to líbě nakyslý bylo.
5. Kuřata v černé jíše.
Vezmouc kůře opucované a vykuchané, čistotně ho vymej, vlož do hrnku, nalej na něj hovězí polivky, dej do něj tři neb čtyry hřebičky a muškátového květu, nech vařiti, pozorůj však, aby příliš měké nebylo, potom vezmi na pánvičku másla, usmaž v něm lžíci mouky až do červena, pak tu polivku, v níž se kůře vařilo, na to vlej, okořeň květem a nětco víc hřebičkem, aby to šmak hřebičkem mělo, vlož to kůře na rendlík a tim ho polej, nech vařiti, zavostři to vínem neb citronovým zoftem, ocukří, aby to sladké, předce však drobet nakyslé, bylo. Když pak kůře zařezuješ, hleď z něho do čistotného hrnku krev chytiti, a když již skoro to kůře vykládati chceš, vlej naň tu krev, nech zase drobet vařiti, přilož kus másla, nech, by drobet, však nemnoho, vyvřelo, potom ho můžeš na mísu vyložiti.
6. Kůře neb maso v limonové jíše.
Rozkrájej kůře neb maso na kusy, drobet málo nasol, však aby nezkysalo, potom vlož ho do rendlíku, posyp strouhanou žemličkou, přidej zkrájených na kousky