36. Dobrá mandlová kaše.
Utluč půl libry mandlův, pak vezmi čtvrt libry másla a tři to máslo dobře s těmi mandly, přidej půl libry cukru, žloutku dej tak mnoho, co bys rozuměl, že dost hustá bude jako krupičná kaše, potom pomaž mísu máslem, vlej to na ní, postav na uhlí a nech vařit.
37. Vemeno z rakův.
Uvař raky, uvařené oloupej a na drobno osekej, potom vezmi čerstvé máslo a tří ho s těma raky, vraž do toho vajičko a přidej strouhané žemličky, zmíchej to v hromadu, aby to husté bylo, potom vezmi čistotný šátek, dej to do něho jako housku, podlouhle zavaž to na obouch koncích, vlož do vřelé vody a vař to, když se to uvaří, rozkrájej to na topinky, dej na cejnovou mísu, potom na to udělej petrželnou omáčku a nech to tak na vohřívadle vařiti.
38. Kaše z vajec s mlékem.
Dvě neb tři lžíce mouky vezmouc, vraž dva neb tři žloudky do ní, zmíchej to dobře v hromadu, pak rozpal kus másla v velkosti jednoho vejcete na rendlíček, vlož to těsto do něho, pak nahoru i dolu uhlí nahrň, nech zpovolna štírati, pozorůj však, aby se to nepřipálilo, nýbrž dobře se to vyvařilo.
39. Špekové knedle.
Nakrájej dobrýho špeku na kostky, aby jich dobrá hrst byla, a dej do pánve, tří je, až by zbělely, vezmi potom hrst strouhané žemličky a tolik krupice a zmíchej to v hromadu, kdyby pak to příliš husté bylo, můžeš drobet hovězí polivky přilejti, z toho tehdy nadělajíc knedlíků, uvař je v hovězí polivce.
40. Sedlský knedlíky.
Zesekej dobrý díl cibule nehrubě, drobně posyp pepřem, zeškvař ji máslem aneb usmaž na másle, vraž potom do toho tři neb čtyry vajička, přidej petržele, pak vezmi mouky, asi lžíci krupice a drobet žemličky, udělej z toho všeho těsto, nadělej knedlíčkův, kteréž v hovězí polivce nedlouho vař.
41. Srnčí kejtu, aby křehká byla.
Páčůj srnčí kejtu den a noc v dobrým octě, dřív ale ji nožem propíchej, pak ji nasol a vezmouc ten ocet, v kterýms ji pácoval, a přidaje drobet vína, zázvoru a pepře, zvař to spolu a tak tim vřelým polej tu kejtu všudy a nech zase v tom ležeti, začasty ji obracujíce, odkuď