tou omáčkou polej a bude dobrá. Chceš-li však černější jíchu míti, tehdy ustrouhej perníku více, pozorůj však, aby to hrubě husté nebylo. Též abys to v té jíše nevařil, neb bys takové velmi mnoho míti musil s tvou škodou.
10. Nadívané kuřátko.
Vezma dvě vajička, uvař je, ne tvrdo, a oloupajíc je na drobno s petrželným kořinkem, přidaje hrudku nového másla, usekej, vraž do toho jedno vajičko, osol, pak zázvorem, pepřem a květem okořeň a tak tim dobře usekaným kuřátko naděj, pak v hovězí polivce vař, můžeš, jakou chceš, jíchu na to udělat.
11. Artyčok jak se strojiti má.
Artyčok v osolené vodě tak dlouho vař, dokud měký nebude, což poznáš, když lístek jeden vytáhna měký bude. Dost tehdy uvařený z vody vyndej, do nějakýho čistýho šatu vlož, aby vosáchl a voda z něho do šatu se vtáhla, pak vlož do rendlíka, posyp květem kardemumy, zázvorem, pepřem, přidej nového másla, a tak na to dobré hovězí polivky nalejíc, nech zavařiti. Podobným spůsobem můžeš taky špargle již uvařený do studený vody dát a v ní asi hodinu státi nechat, aby tu jich přihořklý šmak odňat byl.
12. Zelí, kapustu etc.cizojazyčný text stroj takto:
Přeber jej, pak vřelou vodou spař, potom nalej na něj studenou vodu, z níž jej vybírajíc dobře vytlač, na drobno usekej, rozpal dobrou částku másla, do něhož to zelí s krájenou cibulí dej, smaž a začasty obracůj, potomně na to dobré hovězí polivky nalejí, nech tak dlouho jako na tvrdo vejce vařiti, okořeň zázvorem, pepřem, květem, a když již na stůl dáti chceš, rozpal nové máslo, do něhož rozinek vsyp a ním to polej a na stůl nes.
13. Hrušky v té formě strojiti, jako by mrkev byla.
Oloupej hrušky, skrájej je, jako se obyčejně mrkev krájívá, restuj je v másle, pak nalej na ně vína a nech na uhlí vříti, a když dost vařené budou, přidej k nim cukru, cibeby, rozinky podle líbosti tvé, okořeň s zázvorem, pepřem, květem a šafránem, a tak budou žluté, drobet však lepší nežli mrkev.
14. Rejže takto se vaří.
Přeberouc čistě rejži, opař ji v horké vodě, potom z ní tu vodu zceď, vsyp ji do vařícího mléka neb smetany, přistavě k ohni, nech vařiti až do konce, ocukrůj a když ji již na stůl dáti chceš, teprv