V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

tou omáčkou polej a bude dobrá. Chceš-li však černější jíchu míti, tehdy ustrouhej perníku více, pozorůj však, aby to hrubě husté nebylo. Též abys to v té jíše nevařil, neb bys takové velmi mnoho míti musil s tvou škodou.

10. Nadívané kuřátko.

Vezma dvě vajička, uvař je, ne tvrdo, a oloupajíc je na drobno s petrželným kořinkem, přidaje hrudku nového másla, usekej, vraž do toho jedno vajičko, osol, pak zázvorem, pepřem a květem okořeň a tak tim dobře usekaným kuřátko naděj, pak v hovězí polivce vař, můžeš, jakou chceš, jíchu na to udělat.

11. Artyčok jak se strojiti má.

Artyčok v osolené vodě tak dlouho vař, dokud měký nebude, což poznáš, když lístek jeden vytáhna měký bude. Dost tehdy uvařený z vody vyndej, do nějakýho čistýho šatu vlož, aby vosáchl a voda z něho do šatu se vtáhla, pak vlož do rendlíka, posyp květem kardemumy, zázvorem, pepřem, přidej nového másla, a tak na to dobré hovězí polivky nalejíc, nech zavařiti. Podobným spůsobem můžeš taky špargle již uvařený do studený vody dát a v ní asi hodinu státi nechat, aby tu jich přihořklý šmak odňat byl.

12. Zelí, kapustu etc.cizojazyčný text stroj takto:

Přeber jej, pak vřelou vodou spař, potom nalej na něj studenou vodu, z níž jej vybírajíc dobře vytlač, na drobno usekej, rozpal dobrou částku másla, do něhož to zelí s krájenou cibulí dej, smaž a začasty obracůj, potomně na to dobré hovězí polivky nalejí, nech tak dlouho jako na tvrdo vejce vařiti, okořeň zázvorem, pepřem, květem, a když již na stůl dáti chceš, rozpal nové máslo, do něhož rozinek vsyp a ním to polej a na stůl nes.

13. Hrušky v té formě strojiti, jako by mrkev byla.

Oloupej hrušky, skrájej je, jako se obyčejně mrkev krájívá, restuj je v másle, pak nalej na ně vína a nech na uhlí vříti, a když dost vařené budou, přidej k nim cukru, cibeby, rozinky podle líbosti tvé, okořeň s zázvorem, pepřem, květem a šafránem, a tak budou žluté, drobet však lepší nežli mrkev.

14. Rejže takto se vaří.

Přeberouc čistě rejži, opař ji v horké vodě, potom z ní tu vodu zceď, vsyp ji do vařícího mléka neb smetany, přistavě k ohni, nech vařiti až do konce, ocukrůj a když ji již na stůl dáti chceš, teprv

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 10 měsíci a 26 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).