25. Telecí ledvinky takto stroj.
Vezmi pěkné obrostlé ledvinky, na drobno je usekej, pak vezmi několik žloutků, cukru, skoříce, zázvoru, květu a když to v hromadu pěkně usekané bude, tehdy skrájej na tenké topinky bílý mundzemle a těmi usekanými ledvinkami je pomaž hesky tlustě a potom v másle smaž, když dost smažené budou, posyp trizenetem.
26. Prase v sulcu.
Uvař prase ve vodě, přidajíc k němu krájených jablek a cibule, tlučeného pepře, cukru a medu, a když to dost vařené bude, vylož to prase na mísu a tou omáčkou ho polej a nech tak státi, až vystydne.
27. Kohouta neb slepici jek uvařiti máš.
Uvař jej ve vodě, když pak dost měký bude, vyndej jej z vody a dej na mísu, pak vezmi čtvrt libry mandlův, utluč je na drobno, vezmi též utřeného křenu, nalej na to půl žejdlíka smetany, osol a vař to, však nedlouho, tim pak toho kohouta polej a budeš mít dobré jídlo.
28. Dobrou zvěřinu udělat.
Uvař zvěřinu v vodě a soli, slej to zase z ní, udělej na ní omáčku z perníku, z rozinek, z mandlův a cukru, okořeň květem, pepřem, zázvorem a hřebičkem, nalej na to vína a drobet té slité vody a nech vařiti, pak tim tu zvěřinu polej.
29. Mladá husa.
Uvař husy hlavu, křídla, nohy, žaludek ve vodě, okořeň květem a pepřem, osol, pak vezmi játra, jedno jabličko a cibuli, usekej to na drobno, usmaž v másle, přidej vejce a pepře a naděj tim krk, zavaž nahoře i dole, aby to nevyteklo a nech to spolu vařiti.
30. Plíce vařiti.
Vezmi telecí plíce, zvař je, pak zesekej a dej na mísu, přidej rozinek a tolik strouhaného chleba, pět vajec, okořeň květem a zázvorem, osol, potom dej másla do pánve, pak dej ty plíce tak připravené do čisté mázdry, a tak na té pánvi smaž, hesky zpovolna, abys je nespálil, a když dost budou, udělajíce na to omáčku jakou chceš, nes na stůl.