odkuď ji nastrčiti nechceš, potom pěkným špekem vyšpikůj a nastrč na rožeň a zpovolna peč a tou omáčkou, v které posléz ležela, začasty polejvej, posledně pak máslem špikůj a tak dobrá bude.
42. Jelení neb srnčí kejtu pécti.
Prostrkej ji dobře zázvorem, skořící a dlouhým pepřem a zaobal ji do těsta chlébového a tak ji v chlébové peci peč, dokuď těsto hodně nestvrdne, a tak dobrá bude a dá se v největším parnu tři i čtyry dni bez škody chovat.
43. Tetřev jak se pícti má.
Oškubaje nasol a okořeň jej, pak jej na rožeň nastrč a peč a s horkým vínem, začasty polejvej, podobně s rozpáleným máslem špikůj, když upečený bude, polej ho s ňákou dobrou omáčkou, kterou takto přistrojiti mocti budeš. Vezmi dobrého rejnského vína a rozličného koření (chceš-li ale černou míti, vezmi perníku, pepře a hřebičku tim víc, chceš-li ji však žlutou míti, tehdy přidej víc šafránu), přidej medu, cibeby, rozinek a květu a nech, ať to spolu vře, a když strojiti chceš, posyp toho tetřeva loupanými mandly, též zázvorem, skořící, pepřem, galgantem a trizenetem, tou jíchou polej, nes na stůl a dobrý bude.
44. Ptáky pécti.
Nastrčíc ptáky na rožen, peč, pak rozpálíce máslo, dej do něho asi lžíčku mouky a špetku soli a tim je začasty špikůj, aneb seber z hovězí polívky tuk, s kterým podobně je špikovati můžeš, posléz žemličkou posyp.
45. Bažanty, korotve, jeřábky jak se pécti mají.
Špikůj je slaninami neb nešpikůj, nasolíce však je, okořeň zázvorem, pepřem, hřebičkem vnitř i zevnitř, nastrč je na rožeň, peč zponenáhla, abys je nepřesušil, potírej je začasty novým máslem, a když je již brzy z rožnu dáti chceš, prostrkej je hřebičkem a skořící, a tak ji dopeč. Chceš-li nějakou jíchu na ně míti, můžeš ji takto udělati: Vezmi pečenou korotev, stluč ji v moždýři, protlač ji skrze čistý šat s dobrou polívkou, nech zvařiti a okořeně polej tim to pečitý a bude to dobré jídlo pro ty, jenž čim platiti mají.
46. Dobrá jícha na jehněčí neb skopovou kejtu.
Dej pár hrudek nového másla do pánvičky a rozpal dobře, potom přilej do něho