fenyglu neb anýzu, a zmíchajíc to spolu, udělajíc z toho všeho těsto, a dobře ho vyválej, nadělej z toho housek, nech v teple státi, až skynou, potom je v peci upeč, když dost budou a vystydnou, nech jich přikrytých v lochu přes den a přes noc státi, potom krájej na topinky, dej do dortové pánve, nes do pece na plech, můžeš je po vrchu loupanými a na polovíc krájenými mandlemi proklásti a tak na uhlí neb v peci nechati, až hodně uschnou.
163. Z žloutků a raků dort.
Z syrových raků krky, klepeta a co tak pěknějšího jest, stluč v moždýři a dadouc to na nové máslo na rendlík a nech dobře vařiti, a když to zčervená, proceď na mísu a nech dobře vystydnouti, potom to máslo pěkně seberouc, s tim dort zadělej.
164. Piškoty bílý kdoulový.
Vezmouc pěkných kdoulí, dobře je votři, ty šošolky vykrájíce, v hrnci uvař, když pak dost vařené bude, oloupajíc je, maso z nich zestrouhej a skrze sejtko protlač, pak vezmi těch protlačených kdoulí půldruhého věrduku aneb 12 lotů a dobře na jednu stranu utří, přidej k nim 20 lotů lejtrového cukru, když vychladne, vlej ten cukr do té pánve a také tři, dáleji vezmouc pět bílků, dobře stluč, až by z nich sama pěna byla, dej také ty pany do pánve a zase to v hromadu dobře na jednu stranu tři, chceš-li, můžeš pro pěknou vůni drobné krájené citronové kůry přidati, potom dávej