V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

dávej na voplatky, rozklaď u kamen na řešeto a nech několik dní schnouti, budou pěkný bílý.

165. Velmi zdravá a silná polivka pro nemocného.

Uřezajíc již na čisto opucovanému kapounovi, kuřeti neb kohoutovi krk a pazoury, vymej ostatek vínem a rozsekej na kusy, vař je, až hodně změknou, když pak to dost měké bude, utluč to v moždýři, nalej na to zase tý polivky, v které se to vařilo, míchej tim hodně, potom skrze čistý šat proceď a dobře vytlač, aby všecka síla z toho vařeného kuřete neb kapouna se vytlačila, okořeň to potom květem, skořicí a tak k budoucí potřebě tu polivku strojiti chceš, tehdy vezmi té schované kapounové polivky 5 nebo 6 lžic, vraž jedno vajičko a dobře skverlůj, nech drobet zvařiti, tak každý ráno a v poledne nemocnému dávej, můžeš pod ní pár kouskův žemliček nakrájeti.

166. Mandlový perníčky.

Půl libry mandlů a cukru 22 lotů vezmouc, utluč, v hromadu zmíchej, přidej k tomu 4 žloutky, 5 zpěněných bílků, též na drobno skrájené citronové kůry, půl lotu drobně stlučené skořice, půl libry té nejpěknější mouky, to všecko vařečkou na pánvi dobře v hromadu zmíchej, i potom to těsto drobet rozválejíc, do formiček tlač a na oplatky rozkládej, pak v pánvi peč.

167. Dort dělati.

Vezmouc půl libry nového másla, šest žloutkův, jeden bílek dobře zpěněný, tři lžíce vína, dej to do pěkné bílé mouky, vyválej trochu, chceš-li sladký míti, přidej cukru, trochu osol, rozválej na plech, peč v pánvi, a když se upeče, dej zadělávané věci na něj, posyp cukrem a bude dobrý.

168. Obzvláštně dobrý koláče.

Vezmi čtvrt žejdlíka žloutků od nových vajec, čtvrt žejdlíka dobré smetany, čtvrt žejdlíka kvasnic, zmíchej to vše v hromadu, dej na velkou hlíněnou mísu a dej do toho půldruhé libry nového másla, potom umyjíc sobě pěkně ruce, dobře to rukami vymíchej a pěknou moukou zasejpej, potom nadělej malých koláčků a poklaď je loupanými mandly, řeckým vínem a rozinkami, peč v dortové pánvi, a když pečené budou, posyp cukrem.

169. Paštiku dělati.

Zadělej mastné neb sprosté těsto, co nejřemenitěj můžeš, a rozválej ho prstu ztlouští, vytlač do paštikové formy, tim potom paštiku okrášli, do níž můžeš zadělati, jakž následuje: usekej zvěřinu aneb ryby, kapouny neb slepice, okořeň zázvorem, pepřem, šafránem a skořicí a to vše do paštiky vlož, zalej vínem, posyp hodně kapary, osol a tak nech pécti.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 10 měsíci a 26 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).