V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

158. Dobrý perníčky.

Libru cukru, libru pěkné mouky, šest celých vajéc, přes to čtyry žloutky vezma, udělej z toho těsto, přidej rozličného koření, citronových kůr, vyválej to spolu dobře a na formu klaď, pak na papíru peč.

159. Dort ze žloutků.

Oloupej hrst mandlů, stluč je dobře v moždýři, vezmi potom čtyry vařené žloutky s těmi mandly, přidaje hodně cukru, dobře utří.

160. Broskve zadělati.

Spař zelené broskve, v nichž ještě pecek není, v prudkým louhu, tak tu šedivou šlupinu z nich oloupej, v čisté vodě je zase pěkně omej a rozkrájíce je v půli, na řešetě usuš, následovně v lejtrovým cukru dobře zvař a do sklenice vlej.

161. Zelený švestky zadělati.

Zelený švestky ve vodě obvaříce, dej je do lentrovaného cukru, hodně zase zvař, potom je vezmouc, do sklenice slož, ten cukr ještě jednou zvař, aby zhustl, pak na ty švestky nalej, a kdyby zříd, zase ho slej, když jej zvaříš, nalej ho zase na ty švestky.

162. Cvípach pécti.

Stluč čtyry nové vajička do hrnku, přidej k nim dvě lžíce kvasnic, půl žejdlíka dobrého mléka, dobře to v hromadu skloktej, potom vezmi půl libry tlučeného, skrze husté sejtko prositého cukru, libru pěkné mouky, hrst

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety, 1 měsícem a 7 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).