V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

170. Kdoulový dort.

Oloupej kdoule, rozřež na tenké řízky, temfůj je ve víně a v cukru, rozdělej těsto, jak obyčejně na dort se rozdělává, a když to těsto tak připravené a vyválené míti budeš, posyp je strouhanou a na másle smaženou žemličkou, též cukrem a skořicí, na to rozklaď ty temfované kdoule, pokrop to vínem, a učině po vrchu cirát, v dortové pánvi peč.

171. Jiný kdoulový dort.

Tento dort dělá se jak předešlý, jedině že musí se k tomu zadělání citronát a podlouze krájené loupané mandle přidati, jest posilňující jídlo, obvzláštně pro nemocný lidé.

172. Brynelen dort dělati.

Temfůj brynele v víně v cukru, zadělej těsto, jako obyčejně se zadělává, a rozválíce to těsto, jak sluší, posyp je strouhanou, na másle smaženou žemličkou, na níž rozlož ty temfované brynele, posyp je cukrem, skořící, na to dej zase jednu hrstku těch strouhaných smažených žemliček, zase hrstku brynelů, cukru a skořice, pak udělaje na to cirát, peč v dortové pánvi.

173. Hadový dort.

Utluč loupaných mandlů s růžovou vodou, vezmouce strouhané žemličky, pistácí, hodně mnoho nového másla, dvě vajička, vezmi potom tlučené skořice, několik, dlé potřeby, žloutkův, růžové vody a rozválej těsto nejtenčej, tim ho převalůj a potom peč.

174. Špekový dort.

Usekej jádrným špekem strouhanou žemličku, vraž do toho šest vajec, přidej cukru, růžové vody, skoříci, zmíchej to v hromadu, tim ten dort naděj, pozorůj však, aby to těsto nětco hustěj zadělal, nežli k jinším dortům dělati obyčej máš, a udělaje navrch cirát, peč jak obyčej.

175. Z hrušek neb jablek dort.

Oloupaje hrušky neb jablka, rozkrájíc na kusy, obvalíc v mouce, usmaž v másle na polovice a rozdělej těsto jak obyčej, vlož vespod do dortové pánve kousek nového másla, aby to nepřipadlo, vlož to těsto do ní, vezmi usmaženou strouhanou žemličku, udělej z ní hrstku, přidaje rozinek, druhou hrstku udělej z těch smažených hrušek neb jablek, posyp cukrem a skořící, a udělaje navrch cirát, peč.

176. Marcipán dělati.

Vezmouc hrst rejže, nech ji v smetaně vříti, až zhustne, a když dost vařená bude, tehdy ji co nejdrobněji rozetří, přilej růžové vody, sice by zvolejovatěla, a když již to dobře rozetřené bude, přilej k tomu medu, cukru a nového másla a tři zase, i bude z toho těsto, pak upeč jak obyčej.

177. Švestky čerstvé až do nových zachovati.

Chceš-li švestky dlouho čerstvé zachovati,

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 10 měsíci a 21 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).