[111v]číslo strany rukopisuještě čtyry žloutky a přidej k tomu libru cukru a libru mouky, míchej to v hromadu celé čtvrt hodiny a vyhnětouce[lx]vyhnětouce] wyhnetauce to drobet, tlač do formiček a peč.
153. Mandlový preclíky[ly]preclíky] Precliky.
Utluč na drobno mandle, přilejíc k nim[lz]nim] njm krapet růžové vody, zadělej to s dobrou smetanou, pak proceď skrze cedník, zmíchej mezi tři bílky a dobře ocukrůj, potom vezmeš pěkné mundzemlové těsto od pekaře a zaděláš ho mezi to, k tomu přidaje hodný[ma]hodný] hodny kus másla, dělej preclíky a v peci je peč.
157. Z rejže dort dělati.
Přeberouc čistotně rejži, ji v dobré smětaně hesky hustě uvař, pak ji v moždýři dobře stluč, vezmi potom tolik mandlů, jako té rejže bylo a utluč je, mezi ní přidáš kus nového másla, též močenou v mléce střídu mundzemlovou a dobrou částku cukru, potom to vše s vejcemi zaděláš tak hustě, jako obyčejně velký mandlový dort se zadělává, a když to tak vše[mb]vše] wſſé spolu dobře utřeš, tehdy to do dortových pánviček vlej a peč.
155. Dobré oplatky pícti.
Čisté vody do pánve vezmouc a dej do ní hodně moc cukru, drž nad ohněm, a [D5r]číslo strany tisku[112r]číslo strany rukopisukdyž se vařiti počne, vezmi pěkné bílé mouky a jeden žloutek, vlej tu cukrovou vodu na ní, dobře rozmíchej a peč z toho tuplované oplatky.
156. Dobrý dort udělati.
Pěkné bílé mouky vezmouc půl libry, másla nového půl libry a to spolu zmíchati pěkně na drobno mezi rukami a nechati dobře vystydnouti, potom vezmi jedno celé vajičko a půl žloutků do hrníčku[mc]hrníčku] Hrnyčku, přilej dobrou lžíci vody a lžíci vína, tim tu mouku s tim máslem rozdělej a vyválej bez mouky co nejtenčeji, pak novým máslem pomaž a několikráte slož a zase převálej, potom dej na papír a dej zadělávaných věcí[md]věcí] wěcy navrch, udělej taky navrch pěkný nějaký[me]nějaký] negaký cirát, následovně vezmouc kousek másla, jeden žloutek, tim ten dort po vrchu pomaž a dej na plech, pěkně v dortové pánvi pomalu peč, on pěkně naskočí a bude dobrý.
157. Jiný dort.
Nového másla vezmi půl libry, tolik mouky, celé jedno vejce, jeden žloutek a pár lžíc vína, chceš-li sladký míti, osol cukrem, potom to těsto dobře vyválej a když jej co nejtenčejí vyválíš, tehdy rozlož po tom rozváleném těstě nového másla a několikrát přelož a zase rozválej, potom vlož na papír a navrch dej, co chceš, následovně udělajíc po vrchu nějaké[mf]nějaké] negaké ciráty a pomažíce jej zvrchu novým máslem smíšeným žloutkem, v dortové pánvi[mg]pánvi] Pánwj na plechu zpovolna peč.