V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

mísu dáš, posyp cukrem, můžeš tim taky nadívati, můžeš taky z toho klobásy neb jitrnice dělati a dobré budou.

146. Karpefy dělati.

Strouhaný perník rozdělej medem, přidej cukru, udělej z toho husté těsto s vodou, rozválíce naděj je jeptišskými koblížkami a tak to smaž anebo v peci peč.

147. Preclíky z cukru.

Roztluč čerstvých pár vajiček, dej k nim nového másla, cukru a drobet růžové vody, zmíchej to vše dobře v hromadu, dej to na pánev a nech, ať to jen jednou vře, pak to zadělej s pšeničnou moukou na těsto, z toho těsta dělej preclíčky a peč v koláčkové pecy, a když dost budou, dej na mísu a posyp cukrem.

148. Mandlový velký dort.

Připravíš co nejčistotnějí a nejdrobnějí utlučené a vodou růžovou zalívané mandle, okolo jedný aneb půl druhý libry, mezi ně dáš jako vejce kus nového másla, potom to dej na mísu a vraž do toho čtyry vejce a přes to ještě čtyry žloutky a dobře to ocukrůj, ano tak hodinu celou dobře míchej, potom pánev dortovou s rozpuštěným máslem dobře pomastíš a to těsto do ní vleješ a tak pécti budeš, až pěkně naběhne.

149. Mandlový věnečky.

Oloupej na čisto mandlů, dej je do studené vody, potom je vyndaje, vytři, odvaž jich půl libry a tluč, když pak dobře utlučené budou, vezmi bílek a maličkej kousek dragantu a trochu cukru, míchej to na cejnové míse, až to bude sama pěna, zmíchej to potom s těma mandlema a dělej věnečky.

150. Cukrový kraple.

Udělej z pěkné bílé mouky těsto, přilejíc drobet růžové vody, k tomu musíš hodně cukru dáti a tence vyváleti, na to položiti toho nejčistotnějšího koliandru neb anýzu a s kružátkem malý krapličky řezati a v rozpáleném másle smažiti.

151. Preclíky z cukru.

Polovic pěkné mouky a polovic cukru vezmouc, drobet růžové vody, rozpusť do toho kus másla, vraž tři žloutky a pak s tim těsto teplé zadělej, pak z toho těsta dělej buď srdíčka, neb preclíčky a v dortové pánvi aneb na másle peč.

152. Jak se celtle dělají.

Rozmíchej šest celých vajec a k tomu

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 10 měsíci a 26 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).