mísu dáš, posyp cukrem, můžeš tim taky nadívati, můžeš taky z toho klobásy neb jitrnice dělati a dobré budou.
146. Karpefy dělati.
Strouhaný perník rozdělej medem, přidej cukru, udělej z toho husté těsto s vodou, rozválíce naděj je jeptišskými koblížkami a tak to smaž anebo v peci peč.
147. Preclíky z cukru.
Roztluč čerstvých pár vajiček, dej k nim nového másla, cukru a drobet růžové vody, zmíchej to vše dobře v hromadu, dej to na pánev a nech, ať to jen jednou vře, pak to zadělej s pšeničnou moukou na těsto, z toho těsta dělej preclíčky a peč v koláčkové pecy, a když dost budou, dej na mísu a posyp cukrem.
148. Mandlový velký dort.
Připravíš co nejčistotnějí a nejdrobnějí utlučené a vodou růžovou zalívané mandle, okolo jedný aneb půl druhý libry, mezi ně dáš jako vejce kus nového másla, potom to dej na mísu a vraž do toho čtyry vejce a přes to ještě čtyry žloutky a dobře to ocukrůj, ano tak hodinu celou dobře míchej, potom pánev dortovou s rozpuštěným máslem dobře pomastíš a to těsto do ní vleješ a tak pécti budeš, až pěkně naběhne.
149. Mandlový věnečky.
Oloupej na čisto mandlů, dej je do studené vody, potom je vyndaje, vytři, odvaž jich půl libry a tluč, když pak dobře utlučené budou, vezmi bílek a maličkej kousek dragantu a trochu cukru, míchej to na cejnové míse, až to bude sama pěna, zmíchej to potom s těma mandlema a dělej věnečky.
150. Cukrový kraple.
Udělej z pěkné bílé mouky těsto, přilejíc drobet růžové vody, k tomu musíš hodně cukru dáti a tence vyváleti, na to položiti toho nejčistotnějšího koliandru neb anýzu a s kružátkem malý krapličky řezati a v rozpáleném másle smažiti.
151. Preclíky z cukru.
Polovic pěkné mouky a polovic cukru vezmouc, drobet růžové vody, rozpusť do toho kus másla, vraž tři žloutky a pak s tim těsto teplé zadělej, pak z toho těsta dělej buď srdíčka, neb preclíčky a v dortové pánvi aneb na másle peč.
152. Jak se celtle dělají.
Rozmíchej šest celých vajec a k tomu