129. Křivý šlejšky.
Vezmi bílků z několik vajec dlé potřeby, přimíchej mezi ně cukru a tim tak zadělej pěknou bílou pšeniční mouku, přilejíc drobet růžové vody, pak drobet vyhněť, nadělej z toho těsta asi co prst dlouhých šišek a nakřiv je, pak je smaž a tak usmažené na mísu dadouc, posyp hodně cukrem.
130. Ryby, jenž vejnoky slují, jak se vařiti mají.
Spař je v vřelé vodě, pak zřízni jim hlavy, tak budeš mocti žilky z nich vytahati, vzlášt z ocasu, a když ty hlavy tak uřezané a žílky vytáhané budou, tehdy vymej je v teplé vodě co nejpěkněj, tak uvař je na pánvi jen z vody a nech, ať hesky dlouho vřou, osol, však ne mnoho, aby nezhoužvovatěly, musíš je déleji vařiti nežli kapra, pak je rozklaď na talíř a posyp zázvorem.
131. Struhy vařiti.
Struhy se vařejí ve vodě a v dobrém octě, přikryté však šátkem, aby pára ven nešla, a tak pěkné modré budou.
132. Ševce neb líny vařiti.
Vykuchej je, pak vezmi vroucí vodu a dobře je vyšmelůj, ostrouhej je a tak opucované rozřež jako kapra a v vodě na polovici uvař, potom z nich tu vodu slej a nalej vína, nech vařiti, přidej drobet jíšky, tak omáčka drobet zhustne, přisyp cukru, omasť novým máslem, osol a okořeň a tak budou dobré. Podobným spůsobem taky ouhoře vař.
133. Vokouny vařiti.
Vymyjíce je dobře, nasol, smaž, pak usmaž na másle strouhaného bílého chléba, přilej malvazy a cukru, okořeň, nech to spolu vařiti a tim ty smažené vokouny polej a nes na stůl.
134. Kdoule smažiti.
Oloupajíc je, rozřež na tří, vyndej z nich jádra, vlož je do vřelého másla, aby nebylo příliš rozpálené, a nech za dobrou hodinu tak na tichém uhlí státi, až změknou, potom vezmi těsto, jenž s vínem a cukrem zadělané jest, a protáhni ty na másle vařené kdoule skrz to těsto a zase na másle smaž, pozorůj však, aby těsto na nich zůstalo a pěkně žlutě se usmažilo, dadouc je tak usmažené na mísu, posyp hodně s cukrem.
135. Holipy dělati.
Zadělej pěknou mouku studenou vodou,