míchej tim dobře, nezadělej hrubě hustě, okořeň pepřem, přidej cukru, aby to dobře sladké bylo, a tak na rozpálenou formu potírej, pak na trubky svinůj.
136. Kapra strojiti.
Ostrouhaje rozřež na kusy, nasol a okořeň ty kusy vnitř i zevnitř zázvorem, pepřem a hřebičkem, vlož tak na rendlík, přidej žejdlík dobrého vína a hodný kus nového másla a půl žejdlíka octa, podhrň hodně uhlí pod to, aby se to vařilo, až dost bude, tak můžeš taky kapra v celosti vařiti.
137. Celé pečené jablka.
Vyprázníce jablka tak, aby jen tenká šlupina v celosti zůstala, naděj je zase s rozinkama, s cibeby a trizenetem, k tomu usekáš čtyry jablka a s jedným vejcetem a drobet teplého vína s cukrem, a když pak tim ty jablka naděješ, zavří je zase tim, cožs prve z nich zřízl, a tak na rendlíčku temfůj.
138. Štika v žluté jíše.
Ostrouhajíce ji, uvař v octě a ve víně, potom té omáčky polovic slej a nalej zase na ní vína a octa, přidej skrájených limonkův, okořeň zázvorem, pepřem a kardemumlemi, též květem a cukrem.
139. Ouhoře vařiti.
Ztáhni ouhoře, vyber z něho žílky, zřež na špalíčky, hlavu a ocas zahoď, vlož do pánve a nalej na něj vody, osol dobře, vař, potom tu vodu z něho slej a nalej půl žejdlíka vína, čtvrt žejdlíka malvazinu, přidej cukru, květu, pepře a šafránu a nech zase vařiti.
140. Kapra v rozmarynové jíše uvařiti.
Ostrouhej kapra, uvař jej v octě na polovic a rozkrájíce na drobno rozmarynu, dej na tu rybu, dřív ale z ní ten ocet slej, zaškvař hodně máslem, okořeň pepřem, zázvorem a nalej drobet vína a nech vařiti.
141. Ouhoře pécti.
Ztáhni ouhoře, rozsekej na špalíčky, vymej dobře, pak nasol, okořeň zázvorem a pepřem a hodně ho tim kořením a solí natři, vezmi šalvěje, vyšpikuj ty kusy hodně s ní, potom peč na roště a citronem zacezůj.
142. Kupen neb líhani uvařiti.
Vykuchajíc je, dobře vymej, nasolíc je vnitř i zevnitř, nech tak nasolené chvíli ležeti, pak vlož do rybního kotla, nalej