V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

113. Štika po uhersku.

Ostrouhej štiku, a nebo ne, jak se ti líbí, vař ji [ve]text doplněný editorem víně, v octě a ve vodě, osol, vezmi dobrý díl ve vodě vařené cibule, protlač ji skrze šat, pak zceď ze štiky tu omáčku, v nížs ji vařil, a polej je s tou procezenou cibulí, okořeň pepřem a šafránem a nadělej škvarků z žemličky a s tim tu štiku posyp.

114. Rybní knedlíčky.

Předně vař ryby, až dost budou, potom vyber z nich kosti a maso na drobno usekej, osol a dlé líbosti okořeň, přidej vajičko neb dvě, pěkné mouky a v smetaně omočené žemličky, nadělej z toho tak dobře usekaného knedlíčků, smaž je na másle, pak udělej na ně vinnou omáčku [s]text doplněný editorem strouhaným perníkem, přidej cukru, aby sladké bylo.

115. Z mandlů ješka.

Oloupej mandlů, stluč je a dej je do čistýho hrnce a nalej na ně hustého mandlového mléka, míchej tam měchačkou a nech zpovolna vařiti, pak vlej to do čistotného sejtka a nech, ať ta zbyteční vlchkost sama od sebe zteče, pak dej to, co se ustojí, na mísu a vezmi loupaných mandlů, skrájej je na dlouho a požluť je, prostrkej to hustě, učině z toho formu na spůsob ješka, a tak nes na stůl. Chceš-li, můžeš na to nalejti drobného mandlového mléka.

116. Letveja z hrušek.

Oloupajíc hrušky, skrájej je na tenký lupínky, rozetří je s vínem, pak vezmi strouhaný chléb, smaž jej v másle, nalej na něj ty v víně třené hrušky, nech vařiti, až zhustne, oslaď to cukrem a posyp mandlemi, a tak nes na stůl, teplé neb studené.

117. Ryby v hrachové jíše.

Uvaříc rybu, jakou chceš, vezmi potom dobrou lžíci hrachové mouky, zapraž ji v másle, nalej na ní hrachové polivky, přidej nového másla, květu, zázvoru, pepře a šafránu a nech drobet zvařiti, osol a tim rybu polej.

118. Temfované hrušky.

Usmaž loupané hrušky na másle, tak celé, dej je potom na rendlík, nalej na ně vína a posyp cukrem, přilej na to hovězí polivky a pokličku a nech tak smahnouti.

119. Kapra s chlébem vařiti.

Ostrouhej kapra a nasol jej, potom dej másla na pánev a v něm toho kapra

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 11 měsíci a 30 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).