113. Štika po uhersku.
Ostrouhej štiku, a nebo ne, jak se ti líbí, vař ji [ve]text doplněný editorem víně, v octě a ve vodě, osol, vezmi dobrý díl ve vodě vařené cibule, protlač ji skrze šat, pak zceď ze štiky tu omáčku, v nížs ji vařil, a polej je s tou procezenou cibulí, okořeň pepřem a šafránem a nadělej škvarků z žemličky a s tim tu štiku posyp.
114. Rybní knedlíčky.
Předně vař ryby, až dost budou, potom vyber z nich kosti a maso na drobno usekej, osol a dlé líbosti okořeň, přidej vajičko neb dvě, pěkné mouky a v smetaně omočené žemličky, nadělej z toho tak dobře usekaného knedlíčků, smaž je na másle, pak udělej na ně vinnou omáčku [s]text doplněný editorem strouhaným perníkem, přidej cukru, aby sladké bylo.
115. Z mandlů ješka.
Oloupej mandlů, stluč je a dej je do čistýho hrnce a nalej na ně hustého mandlového mléka, míchej tam měchačkou a nech zpovolna vařiti, pak vlej to do čistotného sejtka a nech, ať ta zbyteční vlchkost sama od sebe zteče, pak dej to, co se ustojí, na mísu a vezmi loupaných mandlů, skrájej je na dlouho a požluť je, prostrkej to hustě, učině z toho formu na spůsob ješka, a tak nes na stůl. Chceš-li, můžeš na to nalejti drobného mandlového mléka.
116. Letveja z hrušek.
Oloupajíc hrušky, skrájej je na tenký lupínky, rozetří je s vínem, pak vezmi strouhaný chléb, smaž jej v másle, nalej na něj ty v víně třené hrušky, nech vařiti, až zhustne, oslaď to cukrem a posyp mandlemi, a tak nes na stůl, teplé neb studené.
117. Ryby v hrachové jíše.
Uvaříc rybu, jakou chceš, vezmi potom dobrou lžíci hrachové mouky, zapraž ji v másle, nalej na ní hrachové polivky, přidej nového másla, květu, zázvoru, pepře a šafránu a nech drobet zvařiti, osol a tim rybu polej.
118. Temfované hrušky.
Usmaž loupané hrušky na másle, tak celé, dej je potom na rendlík, nalej na ně vína a posyp cukrem, přilej na to hovězí polivky a pokličku a nech tak smahnouti.
119. Kapra s chlébem vařiti.
Ostrouhej kapra a nasol jej, potom dej másla na pánev a v něm toho kapra