V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[104r]číslo strany rukopisu

107. Ryby na obzvláštní spůsob strojiti.

Ostrouhaje šupiny z ryby, nasol ji, pak ji v víně a octě uvař, potom vezmi kus másla, zázvoru, pepře, drobet jalovce a soli a tim ty ryby posyp, přiklop to a nech dovařiti.

108. Pečená ryba.

Otevřouce rybu na břiše, nasol ji a nech asi půl hodiny v octě ležeti, potom vezmi ty drobný z té ryby, mariánky, šalvěje, rozmaryny a drobet jalovce, k tomu z vlaských ořechů jader, zázvoru, pepře a másla, usekej to v hromadu a tim tu rybu naděj, zaší a peč ji, potom vezmi jalovcového octa, drobet vína a koření, vlej to na rybní kotel, a když ryba pečená bude, nech ji v tom, ať se drobet restuje, máš dobré jídlo.

109. Raky vařiti.

Dej je do hrnce a přikrej je dobře, nalej na ně vinného octa a vody, osol a opepří a tak je vař až do červena.

110. Vdolečky z kvasnic.

Pěkných kvasnic vezmi tolik jako dobré smetany, přimíchej mezi to vajec, jak mnoho chceš, přidej másla, utluč [C5v]číslo strany tisku[104v]číslo strany rukopisuto těsto dobře v hromadu, nech kynouti a tak vdolečky připravůj.

111. Dobrá smaženina.

Rozkverlůj deset vajec, nalej na ně smetany, vezmi mouky a udělej z toho husté těsto, vlož to těsto do nějaké[jc]nějaké] negaké pánve, přidej také asi tři lžíce cukru, drobet osol, když pak to těsto do pánve dáti chceš, tehdy dřívěji[jd]dřívěji] dřjwegj rozpusť na té pánvi[je]pánvi] Panwj máslo, vylej z té pánve to máslo zase a dej do ní to těsto, přiklop dobře s pokličkou, aby tam voda nemohla, vezmi potom velkou nějakou[jf]nějakou] negakau pánev, uvař v ní vodu, postav to těsto do ní i s pánví, poklop to, přilož kámen, dívej se začasty k tomu, aby to těsto hrubě nestvrdlo, pak ho vyndej a nadělej z něho topínek[jg]topínek] Topjnek, prstu stlouští, a ty topínky[jh]topínky] Topjnky v rozpáleném másle smaž.

112. Nadívaná štika.

Ostrouhej štiku a potom ztáhni[ji]ztáhni] ztáhnj z ní kůži jako z ouhoře, aby se hlava, ocas při ní zůstala, vezmi potom petržele, pepře, hřebíčku, květu a zázvoru, zmíchej to v hromadu, obrať tu kůži a tu nádivku do ní dej a kdykoliv kus tý[jj]] ty nádivky tam dáš, vzdycky kus másla přidej, zaší to a upeč na roště, polejvej začasty vřelým máslem a nes na stůl.

[C6r]číslo strany tisku
X
jcnějaké] negaké
jddřívěji] dřjwegj
jepánvi] Panwj
jfnějakou] negakau
jgtopínek] Topjnek
jhtopínky] Topjnky
jiztáhni] ztáhnj
jj] ty
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 20 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).