91. Z vína kaše.
Ustrouhej zatvrdlý munzeml, nech jej dobře v rozpáleném másle škvařiti, nalej na to vína, přidej cukru, zamíchej, okořeň zázvorem, nech, ať to spolu vře, a když již na mísu dáš, posyp trizenetem.
92. Kaše z jablek.
Nakrájej jablka na kostky, smaž je v másle, nalej na ně vína a přidej několik, dlé potřeby, žloutkův, z nichž ale vočka vyndej, též cukru, míchej a nech tak spolu vařiti, až to zhustne jako kaše, okořeň s květem a s skořicí.
93. Kaše pro šestnedělku.
Vezmi máslo, dej do něho drobet žemličky, nech ji dobrou chvíli smažiti, vezmi zase pár lžíc másla, do něhož dej lžíčku mouky a často míchaje smaž, jako by jíšku dělal, zase vezmi dvě vejce, kverlůj je dobře s máslem, přilej na to studené vody tak mnoho, jak mnoho těch vajec jest, vlej to do mouky, míchej tim jako s kaší, nech, ať to spolu vře, však ne dlouho, mouku také nedlouho praž, a když již na mísu dáš, posyp květem.
94. Kaše z jahod, jimž trávnice říkáme.
Vyperouc ty jahody, nadělej z pečené žemličky topinek, moč je ve víně, až hodně naboptnějí, pak vezmi ty jahody a ty močené žemličky k nim přidaje, v hromadu to tři, přidej cukru a drobet růžové vody a tak studenou nes na stůl.
95. Slepičí raviola.
Usekej s petrželí a s mangoltem slepičí játříčka, přidadouce k tomu drobet strouhaného chléba a tolik také holanského sejra, jedno neb dvě vajička, pepře, zázvoru, usmaž to tak spolu usekané na másle, potom vem drobet mouky, vraž do ní vajičko, přidej kus nového másla a zadělej těsto, kteréžto dobře vyválíce, do něho všecko to, cos prv na másle smažil, zaobal a učiň z toho formu zaječího ucha, pak to vlož do hovězí polivky a nech, ať se vaří, a když již dost vařené bude, vlož to na mísu, osmaž novým máslem, posyp strouhaným sejrem, květem a drobet pepřem, a postavíce na mísu na vohřívadlo, nech to drobet vařiti, pak nes na stůl.