a z toho udělej těsto, z něhož udělané knedlíčky smaž na másle.
84. Švestková kaše.
Uvař švestek ve víně, až změknou, proceď s vínem skrze cedník, ocukrůj, pak vezmi strouhanou žemličku, upraž ji na másle, a zmíchaje to dobře v hromadu, nech vařiti, a když dost bude, dej na mísu a posyp cukrem.
85. Silná kaše.
Vezmi osm vajec, stluč je dobře, nalej na ně dobré polivky, okořeň šafránem, květem, osol a tak dej na pánvičku, přidej hodně másla, nech, ať vře, až dost bude.
86. Pšeničná kaše.
Dej pšeničné mouky do pánve a zadělej obyčejným mlékem, pozorůj, aby chuchvalce nebyly, a když to dobře rozmícháš, přilej zase mléka tak mnoho, jak hustou neb řídkou kaši míti chceš, a přistav na oheň neb na uhlí na třínůžku a nech vařiti, a když již skoro dost bude, přidej nového másla, osol, nech, ať ještě drobet vře.
87. Jelení rohy dělati.
Vezmi asi šest vajec, stluč je dobře, vsyp do toho tři neb čtyry lžíce cukru, zamíchej v to mouku a udělej z toho těsto, vyválej ho dobře a nadělej rohlíčků, peč.
88. Kaše z rozinek.
Vezmi rozinek, vymej čistě a na drobno zesekej, vař je v víně a hovězí polivce a tak dlouho, až zhustne jako kaše.
89. Hrušková kaše.
Nakrájej hrušek do rendlíku, přidej cibule, nalej vína, osol a omasť, poklop pokličkou a postav tak na uhlí a vař tak dlouho, až dost bude, když pak na mísu dáš, posyp zázvorem.
90. Kaše z mandlů neb ořechů.
Vezmouc smetany neb dobrého mléka, též mouku z rejže, zadělej ji, jako obyčejně z pšeničný mouky rozdělává, a nech to spolu asi půl hodiny vříti, přihoď hodný kus másla, a když ji na mísu dáti chceš, přidej znamenitou částku loupaných a na dlouho krájených, též dobrý díl stlučených mandlův neb ořechův a nech ještě, ať to drobet vře, osol a na mísu dej, pak stlučenou skořící a cukrem posyp.