V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

do něho mouky, aby husté bylo, pak dobře to upraž, však nespal to, musí to husté býti, potom to dobře v nějaké míse tluč, vlož na teplé místo vejce, aby se ohřály, pak je do hrníčka vraž a taky dobře tluč, vyndej z nich očka, osol, vlej to na to pražené těsto a tluč to zase, udělaje z toho husté těsto a to těsto dávej do stříkačky, pozorůj však, aby ji dřívějí vzdy omokřil, sice by ti tam těsto vázlo, a přitlač s štemflikem a tak tlač do rozpáleného másla, sem tam stříkačkou jezdě, tak budeš je mocti udělati, jak velký chtíti budeš, chceš-li je menší dělati, vezmi menší pánev.

126. Marcipán dělati.

Vezmi půl libry cukru, libru loupaných mandlův, stluč je v moždýři, přilej drobet růžové vody, aby ty mandle nezvolejovatěly, a když je tak utlučeš, teprv ten cukr tam vsyp a stluč to v hromadu, jak velký chceš ten marcipán míti, vezmi tedy těsto, dobře ho ještě utluč a na ty oplatky prstu stlouští klaď a kolem ho štípej jako sedlské koláče, peč to v píce zponenáhla, aby nebyl velký oheň, tak to pěkně sežloutne, a posyp to s trizenetem a poklaď loupanými mandly a můžeš ty mandle zvrchu požloutiti a tak budou hotový.

127. Koblížky masopustní.

Dvě žemle perníku vezmouc, ustrouhej ho drobně, přidej trizenetu, zmíchej to dobře, a udělaje z toho těsto, klaď ho na oplatek a druhým oplatkem přikrej a po stranách s bílkem slípni, aby to těsto vprostřed zůstalo, stoč to jak klobásu v trubku, ostatek kružátkem okruž a tak to po stranách krajkované bude, pozorůj však, abys mnoho nevokroužil, sice by perník ven lezl, pak to smaž na vřelým másle a budeš mít křehké koblížky. Můžeš taky místo oplatku obyčejné těsto, jak k šiškám se strojí, vzíti. Když pak na mísu vyložíš, posyp je cukrem.

128. Marcipánový koblížky.

Vezmi půl libry mandlů a čtvrt libry cukru, ty mandle utluč na drobno, přilejíc mezi ně drobet růžové vody, pak vsyp tam ten cukr, pozorůj, aby to hrubě nezřídlo, potom vezmi oplatek a ostříhej ho čtverhraně, pomaž jej máslem, bílkem a růžovou vodou na jedné straně, když dva v hromadu chceš dáti, a tak naděj svrch pravenými mandly a cukrem a přikrej jinými zas oplatky a tak smaž, nech však tak dlouho smažiti, aby to pěkné, bílé zůstalo, a pozorůj, aby dovnitř máslo nepřišlo.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 11 měsíci a 30 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).