V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

96. Raviola na jinší spůsob.

Zesekajíc tlustou ledvinku s petrželí a s mangoltem, přidouc k tomu strouhaného chléba, sejra, skořice, pepře, dvě vajička, usmaž to tak spolu usekané na másle a zavalůj to do těsta, jak zvrchu praveno. Podobným spůsobem můžeš ravioly z telecího neb slepičího masa dělat, jedině, že k tomu jen morek z kosti přidati musíš.

97. Raviola z krav. vemena.

Vaříc kus vemena co nejpěknějí, usekej ho s nějakýma zelenýma bylinkami, přidej strouhaného chléba, morku z kostí, jedno vajičko, pepře, květu, pak to spolu usekané usmaž na másle, ostatně zacházej s tim, jakž povědomo.

98. V půli rozdělené vejce.

Uvař na tvrdo čtyry neb pět vajiček, rozřež je v půli, a vyndaje z nich žloutky, naděj je následovně: Vezmi strouhané žemličky a rozinky, vraž do toho jedno vajičko, okořeň skořící, cukrem a pepřem, a udělaje na to dobrou omáčku z vína, nech, ať to drobet vře a budeš mít dobré jídlo.

99. Zahradnický kůře dělati.

Utluč v hrníčku dobře asi šest vajec, potom rozpusť na rendlíčku másla, dej k němu žejdlík hovězí polivky, postav na oheň, nech, ať se to vaří, přimíchej mezi ty vejce hodně vopence, šalvěje a jiných na drobno skrájených bylin, vlej ty vejce do té vroucí polivky a nech pár otčenášů vařiti.

100. Temfované cibeby.

Vezmouc cibeby, vyndej z nich jádra, dej je potom do nějaké mísy, nalej na ně růžové vody, drobet s cukrem, poklop to jinou ještě mísou, postav na ohřívadlo a nech tak zponenáhla smahnouti, pozorůj však, aby se mísa nerozpustila.

101. Pro souchotiny zoft jak dělati máš.

Vezmouc veroniku, ispen, meliusu, tropfvurcu, jeleního jazejčku, jatrníku, plíčníku, vomanu, gundelreben, každého hrst, opucůj a vyper to na čisto, potom nalej žejdlík vína a zvař to, když to dost zvařené bude, tehdy to skrze šat protlač, přidej do toho půl libry cukru a půl žejdlíka medu a nech zase vříti tak dlouho, dokuď to nezhustne, a tak hotový bude.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 25 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).