102. Z granátových[in]granátových] Granatowých jablek Zoft strojiti.
Vezmouc granátových[io]granátových] granatowých jablek a vyndaje z nich jádra, rozetří je na nějakém[ip]nějakém] negakém šátku co nejpěknej, procezůj skrze čistý šat, a když toho zoftu tři loty míti budeš, tehdy přidej k tomu půl libry cukru, rozpustíce[iq]rozpustíce] rozpuſtice ho v studničný vodě, nech to spolu vařiti, až zhustne, a tak hotový bude. Ten zoft jest tak posilňující, že všecky jiné líky mu ustoupiti musejí, obzvláštně když člověk velkou horkost má.
103. Velmi dobrá postní lahůdka[ir]lahůdka] Lahudka na rožně.
Dadouc dvanácte vajec do hrnce, míchej, kverlůj s nimi[is]nimi] njmi dobře, vem potom půl pinty smetany a nového másla a vlej to mezi ty vejce, míchej tim hodně, vezmi opět pěkné mouky a udělej z toho těsto v tom hrnci, aby drobet hustší bylo, nežli obyčejné těsto k strudlím bývá, vezmi opět čerstvého másla na pánev, rozpal ho a pokrop s nim rožeň, podstav pod rožen pekáč, vezmi potom železnou lžící[it]lžící] Lžjcy z hrnce toho těsta tři neb čtyry lžíce a polejvej nim rožen, obracůj, co dolu na pekáč zteče, to zase na rožen vlej a zpone[C4v]číslo strany tisku[103v]číslo strany rukopisunáhla peč, zasejpej květem a zse tim těstem polej, na to zas květem zasejpej a tak pokračůj, až všechno těsto vypotřebuješ, pak peč až do červena, když pak to dost pečené bude, tehdy to[iu]to] to to z rožnu sejmouc, nes na stůl.
104. Kalekutská polivka.
Zvař polovic[iv]polovic] polowjc dobrého mléka a polovic[iw]polovic] polowjc dobré smetany, přidej mezi to drobet pšeničný mouky a nech vařiti, potom vezmi vejražkového chléba, skrájej ho na kostky, usmaž je hodně na másle, dej na mísu a polej tou polivkou.
105.[ix]105.] 205. Hrachová[iy]Hrachová] Hrachowa polivka.
Proceď vařený a na čisto loupaný hrách s dobrou smetanou a dobrou hovězí polivkou, přidej másla, cukru a krájených mandlů, drobet pepře, nech vařiti, pak usmaž v másle na kostky krájené žemličky, dej na mísu, přisyp rozinek a tak na to polivku nalej.
106. Polivka[iz]Polivka] Pliwka z sejra.
Skrájíce na drobno holanského sejra, nalej na něj dobré hovězí polivky, nech vařiti[ja]vařiti] wařjti, přidej pár vajiček, drobet smetany, šafránu, kus másla, a když na mísu dáti chceš, tehdy usmaž pod ní topinek[jb]topinek] Topjnek.