V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[103r]číslo strany rukopisu

102. Z granátových[in]granátových] Granatowých jablek Zoft strojiti.

Vezmouc granátových[io]granátových] granatowých jablek a vyndaje z nich jádra, rozetří je na nějakém[ip]nějakém] negakém šátku co nejpěknej, procezůj skrze čistý šat, a když toho zoftu tři loty míti budeš, tehdy přidej k tomu půl libry cukru, rozpustíce[iq]rozpustíce] rozpuſtice ho v studničný vodě, nech to spolu vařiti, až zhustne, a tak hotový bude. Ten zoft jest tak posilňující, že všecky jiné líky mu ustoupiti musejí, obzvláštně když člověk velkou horkost má.

103. Velmi dobrá postní lahůdka[ir]lahůdka] Lahudka na rožně.

Dadouc dvanácte vajec do hrnce, míchej, kverlůj s nimi[is]nimi] njmi dobře, vem potom půl pinty smetany a nového másla a vlej to mezi ty vejce, míchej tim hodně, vezmi opět pěkné mouky a udělej z toho těsto v tom hrnci, aby drobet hustší bylo, nežli obyčejné těsto k strudlím bývá, vezmi opět čerstvého másla na pánev, rozpal ho a pokrop s nim rožeň, podstav pod rožen pekáč, vezmi potom železnou lžící[it]lžící] Lžjcy z hrnce toho těsta tři neb čtyry lžíce a polejvej nim rožen, obracůj, co dolu na pekáč zteče, to zase na rožen vlej a zpone[C4v]číslo strany tisku[103v]číslo strany rukopisunáhla peč, zasejpej květem a zse tim těstem polej, na to zas květem zasejpej a tak pokračůj, až všechno těsto vypotřebuješ, pak peč až do červena, když pak to dost pečené bude, tehdy to[iu]to] to to z rožnu sejmouc, nes na stůl.

104. Kalekutská polivka.

Zvař polovic[iv]polovic] polowjc dobrého mléka a polovic[iw]polovic] polowjc dobré smetany, přidej mezi to drobet pšeničný mouky a nech vařiti, potom vezmi vejražkového chléba, skrájej ho na kostky, usmaž je hodně na másle, dej na mísu a polej tou polivkou.

105.[ix]105.] 205. Hrachová[iy]Hrachová] Hrachowa polivka.

Proceď vařený a na čisto loupaný hrách s dobrou smetanou a dobrou hovězí polivkou, přidej másla, cukru a krájených mandlů, drobet pepře, nech vařiti, pak usmaž v másle na kostky krájené žemličky, dej na mísu, přisyp rozinek a tak na to polivku nalej.

106. Polivka[iz]Polivka] Pliwka z sejra.

Skrájíce na drobno holanského sejra, nalej na něj dobré hovězí polivky, nech vařiti[ja]vařiti] wařjti, přidej pár vajiček, drobet smetany, šafránu, kus másla, a když na mísu dáti chceš, tehdy usmaž pod ní topinek[jb]topinek] Topjnek.

[C5r]číslo strany tisku
X
ingranátových] Granatowých
iogranátových] granatowých
ipnějakém] negakém
iqrozpustíce] rozpuſtice
irlahůdka] Lahudka
isnimi] njmi
itlžící] Lžjcy
iuto] to to
ivpolovic] polowjc
iwpolovic] polowjc
ix105.] 205.
iyHrachová] Hrachowa
izPolivka] Pliwka
javařiti] wařjti
jbtopinek] Topjnek
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety, 4 měsíci a 2 dny; verze dat: 1.1.26
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).