zkloktej je dobře, nalej na ně víno, skverlůj to v hromadu, přidej cukru, osol a okořeň, přidaje nového másla, nech drobet vříti, pak vlej na bílé topinky a posyp trizenetem.
73. Kaše z vody.
Vezmouc hrníček půldruhýho žejdlíkový, vraž do něho sedm vajec a nalej na ně žejdlík smetany, skverlůj to v hromadu dobře. Potom ten hrníček pověs do velikýho hrnce vřelé vody, pozorůj, aby do toho hrníčka netekla, nech to spovařiti tak dlouho, až to v tom malým hrníčku zhustne, nezapoměň soliti, novým máslem omastit, též skoříce přidat a zmíchat to v hromadu, pak dej na mísu a posyp cukrem a rozinkami.
74. Kaše z vinných hroznův.
Z vinných hroznův naškubajíc zrnek, aby jich půl pinty bylo, vraž do nich šest vajec, přidej růžové vody, kus nového másla, utluč prv dobře ty vejce a postav to na uhlí v cejnové míse, přiklop to jinou mísou, plechovou neb pokličkou, dadouc na ní uhlí, aby pak z svrchu ta kaše drobet se přistírala, posyp skořící a cukrem a nes tak za tepla na stůl.
75. Kaši na míse uvařiti.
Musíš půl pinty smetany, šest vajec, drobet růžové vody a kus nového másla vzíti a v hromadu to dobře skverlovat, potom dej to na cejnovou mísu, přikrej s plechovou pokličkou, přihrň jak zespod, tak zvrchu uhlí a nech tak vařiti, a když po vrchu drobet se přištírá, tehdy dost bude, potom posyp cukrem a skořící a nes tak teplou na stůl.
76. Kaše pro šestnedělku.
Upraž žemličkové mouky na másle, vezmi dvě lžíce másla, lžíci mouky, tři vejce, přidaje drobet růžové vody, zmíchej to vše v hromadu, osol, okořeň květem a nech vařiti.
77. Vinná polivka.
Usmaž žemličku v másle, vraž do hrníčku čtyry vajička, skverlůj dobře, nalej na to vína, osol, přidej cukru, šafránu a květu, nech vařiti, pak na míse tu smaženou žemličku polej, nes na stůl.
78. Polivka z rozinek.
Stluč rozinky v moždýři s drobet režným chlébem a proceď to s vínem skrz sejtko, nech vařiti, přidej skoříce, květu, hřebičku, nalej na bílé topinky.