[Hvězdářství krále Jana]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. II F 14, 95 f. Editoři Černá, Alena M., Stluka, Martin. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

buď muž neb žena, jest nečistý. Ktož má rucě, na nichž jsú čáry črvené, svádlivý jest. Ktož má ruce a na nich črchy široké a črvené, jest velmi silný. Která má rucě, doniž nejie ani pie, a na nich má črchy tenké, neširoké, ani črvené, ale nětco pobledilé, jest pravá panna. Pakli budú ty črchy črvené, buďte široké neb úzké, bez pochyby jest proléhaná.

O nehtiech

Má li kto bielé nehty rovné, hladké, tenké, málo črvené a prozřědlivé, úplně rozumný jest. Ktož má nehty velmi krátké, jest přezlostný. Ktož má nehty přiemé, črvené a světlé, rozumný jest a dobré letory. Ktož má nehty křivé a tenké, jest dráč lakomý a žádostivý. Ktož má nehty dlúhé a křivé jako ptáci, ješto lúpežem živi jsú, jest lúpežník a lakomý. Ktož má nehty bledé a temné, jest hlúpého rozumu a léní a pěnohorký. Kto má nehty křivé na měděných prstech, jest brzo hotov k hněvu a skóro sě odhněvá. Ktož má všecky nehty křivolaké, hlupec jest. Ktož má nehty a má bielého mnoho od masa na nich, jest znamenie, že bohat bude.

O prstech

Ktož má prsty hlízovaté, jest zlostný a lakomý. Ktož má tenké prsty, jest nemúdrý. Ktož má prsty malé a tučné, závistivý a smělý jest. Ktož má na palci u ruky podlé nehta vókol jako obrúčku črchu, bude oběšen. Ktož má na palci črchu pod nehtem, jenž sě koncové nerovně proti sobě vrhlí, bude sťat aneb pro vinu umře. Ktož nemá na palci mezi příhyboma žádné črchy, jest bezdětek. Ktož má mezi palcem i přiehyboma črchy, kolikož črch má, toliko bude mieti žen. Ktož nemá viece črch než jedinú na přiehbiech črch prstóv ostatních, biednú a brzkú smrt vezme.

O bociech

Kto má boky tenké, úzké a vdávené, strašlivý jest. Ktož má boky masité, tvrdé, jako žába jest hlúpý etc.cizojazyčný text

O lýtkách

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 14 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).