V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

drobně skrájeného citronu, nech to spolu vařiti, vezmi též tři žloutky z vajec, vraž do hrníčka, zaceď s citronovým zoftem, přilož k nim kus nového másla, přidej pár lžíc studené hovězí polivky, dobře skverlůj, potom vylej to na rendlík, nalej na to vřelou polivku, v které se kůře vařilo, postav to na tichý oheň, nech to tak státi, až by to drobet zhustlo (pozorůj však, aby se to dlouho nevařilo, též aby se to nezadymělo), vlož potomě to kůře na mísu a tou jíchou jej polej, pak nakrájej z citronu kroužkův a nimi kolem mísu oblož.

8. Z divoké svině hlava jak se strojiti má.

Vezmouc hlavu na čisto ohnivým šínem očuzenou, vymej, pak osol, vař ji a když již dost vařená bude, tehdy udělej na ni omáčku, jak následuje: Vezma dobrého mladého neb starého vína, dej do něj strouhaného perníku, zázvoru, pepře, šafránu, květu, cukru, špeku, soli, loupaných, na dlouho krájených mandlů, rozinky velké i malé, cibeby a tak to vše spolu nech vařiti, až dost bude, pak tu hlavu na roště neb kdekoliv jinde dobře osuš, když na stůl dáti chceš, tehdy ji tou omáčkou polej a bude dobrá. Chceš-li však černější jíchu míti, tehdy ustrouhej perníku více, pozorůj však, aby to hrubě husté nebylo. Též abys to v té jíše nevařil, neb bys takové velmi mnoho míti musil s tvou škodou.

10. Nadívané kuřátko.

Vezma dvě vajička, uvař je, ne tvrdo, a oloupajíc je na drobno s petrželným kořinkem, přidaje hrudku nového másla, usekej, vraž do toho jedno vajičko, osol, pak zázvorem, pepřem a květem okořeň a tak tim dobře usekaným kuřátko naděj, pak v hovězí polivce vař, můžeš, jakou chceš, jíchu na to udělat.

11. Artyčok jak se strojiti má.

Artyčok v osolené vodě tak dlouho vař, dokud měký nebude, což poznáš, když lístek jeden vytáhna měký bude. Dost tehdy uvařený z vody vyndej, do nějakýho čistýho šatu vlož, aby vosáchl a voda z něho do šatu se vtáhla, pak vlož do rendlíka, posyp květem kardemumy, zázvorem, pepřem, přidej nového másla, a tak na to dobré hovězí polivky nalejíc, nech zavařiti. Podobným spůsobem můžeš taky špargle již uvařený do studený vody dát a v ní asi hodinu státi nechat, aby tu jich přihořklý šmak odňat byl.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 11 měsíci a 30 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).