12. Zelí, kapustu etc.cizojazyčný text stroj takto:
Přeber jej, pak vřelou vodou spař, potom nalej na něj studenou vodu, z níž jej vybírajíc dobře vytlač, na drobno usekej, rozpal dobrou částku másla, do něhož to zelí s krájenou cibulí dej, smaž a začasty obracůj, potomně na to dobré hovězí polivky nalejí, nech tak dlouho jako na tvrdo vejce vařiti, okořeň zázvorem, pepřem, květem, a když již na stůl dáti chceš, rozpal nové máslo, do něhož rozinek vsyp a ním to polej a na stůl nes.
13. Hrušky v té formě strojiti, jako by mrkev byla.
Oloupej hrušky, skrájej je, jako se obyčejně mrkev krájívá, restuj je v másle, pak nalej na ně vína a nech na uhlí vříti, a když dost vařené budou, přidej k nim cukru, cibeby, rozinky podle líbosti tvé, okořeň s zázvorem, pepřem, květem a šafránem, a tak budou žluté, drobet však lepší nežli mrkev.
14. Rejže takto se vaří.
Přeberouc čistě rejži, opař ji v horké vodě, potom z ní tu vodu zceď, vsyp ji do vařícího mléka neb smetany, přistavě k ohni, nech vařiti až do konce, ocukrůj a když ji již na stůl dáti chceš, teprv osol, naposledy s skořící a květem posyp.
15. Nadívané žemličky.
Z pěkných bílých mundzemlů střídu vyndej, potom vezmi malých ptáčků, usmaž je na másle, dálejí vezmi malých i velkých rozinek, loupaných zkrájených mandlův a s tim vším naděj ty prázdné žemličky, pak je zase s jinším skroječkem přihraď. Potom zadělej pěknou bílou moukou v smetaně, osol a ty nadívané mundzemle v tom hesky obal, pak jednu vedle druhé do nějaké pánve neb rendlíku stavěj a zvrchu tim řídkým těstem, v kterýms je obaloval, polej, pak měj pohotově dobře rozpálené máslo a čerstvě na ty v pánvi srovnané mundzemle nalej, však pozorůj, aby dovnitř těch mundzemlův žádné těsto nepřišlo, nech, ať se to smaží, vzdy pak těstem polejvej a hned zas to těsto vřelým máslem zaškvařůj tak dlouho, až žádných mundzemlův viděti nebude; když pak to již dosti smažené bude, dej na mísu, udělej omáčku z vína a cukru, okořeň zázvorem a pepřem, přidej másla, nech, ať se vaří, pak ohradíce ty zvrchu přikryté mundzemle, tou vřelou omáčkou polej, od kteréhožto