[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

rozpusť tú jíchú, v kteréž s otužoval klobásy, protáhni skrze sítko nebo čistý šat, okořeň ji pepřem, šafránem a zázvorem, daj na oheň v kotlíku nebo v hrnci a zvař dobře.

Klobásy kaprové

Sřež maso s kostí doluo, usekaj je drobně, daj do něho řezaných mandluo a řeckého vína, petružele zelené, okořeň je tak, jako se napřed píše, nadělaj sobě z šindelu okrouhlých nedlúhých rožníkuo, oblepuj okolo tiem masem netlustě, aby se propéci mohlo, vezmiž čistého dochu slámy nasekaného nedlúho a omoč v […]text doplněný editorem[203]seříznuto s okrajem, poklaď jím na rošt a […]text doplněný editorem[204]seříznuto s okrajem ty klobásy na rošt, ať se […]text doplněný editorem[205]seříznuto s okrajem znenáhla. A když dobře […]text doplněný editorem[206]seříznuto s okrajem budú, vytáhni z nich […]text doplněný editorem[207]seříznuto s okrajem ven a zřež je dlúze, […]text doplněný editorem[208]seříznuto s okrajem na ně jíchu, nasuš topének z bielého chleba, […]text doplněný editorem[209]seříznuto s okrajem rozvař je v víně a protáhni skrze sítko, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky a šafránem a přislaď. Pakli se komu zdáti bude, kterak jinak jíchu udělati, měj toho vuoli.

Štika odpečená do predlíku

Ostruž najprv štiku a roztrhni ji a přetrhni každú polovici napoly, nadělaj sobě z šindelu drobných třístek a nasol štiku svrchu, a když solí najde, poklaď ji na rošt těmi třieskami a štiku svrchu, pec ji znenáhla a namiesto upec, udělajž na ni predlík, vezmi perníku, nastruž ho na struhadle, zastav jej v víně kyselém nebo v octě, a když chvíli povře, proceď jej skrze sítko, okořeň pepřem a hřebíčky, a ty ať jest dobře číti, oslaď medem nebo cukrem, a sejma štiku s roštu, když by se dobře upekla, nadělajž z nie menších kusuo a vklaď do predlíku. Zvař dobře a daj potom na mísu.

Štika po polsku

Zastav rosol nevelmi slaný, ostruž štiku a roztrhni ji a zsekaj na kusy, vymyj ji čistú vodú, a když rosol zevře, daj ji do něho a obvař dobře, potom ji oceď a naklaď na mísu. Usekajž cibuli velmi drobně, vař ji v vodě, ať prudce vře. A když uvře, rozděl sobě tu cibuli na dvé, jednu polovici tři v pánvi s petruželí, když ji dobře utřeš, vezmi

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 7 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).