[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

okořeň zázvorem, skořicí, květem, nech, ať uvře. Potom vlí tam ty žlútky a miešej. A když husto bude, daj na mísu.

Kaše z svitkov vaječných

Učiň několik svitkov, což muožeš najtenších, potom je zsekaj drobně. Naspiž tam řeckého vína, vař s malvazím neb s jiným dobrým vínem a oslaď medem a okořeň zázvorem, skořicí, šafránem.

Kaše z kuroptví neb z jiných ptákov

Uvaře namiesto, zsekaj drobně, odbera maso od kostí krom kuože, naspi v to řeckého vína, vař s malvazím neb s jiným vínem a oslaď medem a okořeň.

Jinak

Vezmi žemli, omoč v tu jíchu, v kteréž jest vařeno, ztluc dobře v moždieři, ať jest husté. Potom protiehni skrze rúchu, nalíž té jisté jíchy na rendlík, naspiž do nie toho masa sekaného, omasť sádlem a okořeň.

Kaše z masa kteréhož koli

Uvaře namiesto, zsekaj drobně a rozetra kus masa z bielým chlebem, vař též, jako nahoře psáno stojí.

Kaše z mléka dobrá a studená

Vař u pánvi, v to pak vraž pět neb šest vajec, vlíž do mléka, když bude vřieti, a miechaj. Potom vlí do něho málo octa, ať by se držalo, pak, když se srazí, vlíž to na sítko, přičiniž k tomu másla nepřepuštěného, protiehniž skrze rúchu, vondajž do pánve a tři jako chřen, budeť bielá. Potom naspi do nie cukru a řeckého vína. A když dáš na stuol, pospi ji.

Kaše z smetany

Rozklekci několik vajec v hrnci a nalíž na to smetany, naspiž krupice a másla, vař a miechaj.

Hažmuka jehenčie, zaječie anebo telecie

Vpusť krev do vína, potom vespi tam krupice málo, necht, ať vře, a omasť sádlem.

Zelé kyselé

Zřež dlúze krom košťálov, což najténě muožeš, potom je vař u vodě. A když obevře, vlíž na sítko, a když prostydne, vyždmi je dobře. Potom vklaď zase do hrnce, protřesa ruozno, učiniž na nie mandlové mléko, nechajžť v tom vře. A zelené zelé muožeš též vařiti.

Kyselice

Nalí vína sladkého v moždieř, naspiž do něho múky čisté, nechť v tom vře. Potom učiň břečku medovú a okořeň ji, vlíž na tu kyselici, nechajžť s tiem málo povře.

O srní hlavě

Uvař hlavu namiesto, potom vybeř z nie kostí a oblúpě i jazyk, zsekaj maso i mozk, přičině jablek i vína řeckého. A což najlépe muožeš, okořeň – zázvor, skořici, hřebíčky. Smažiž potom v medu, přičině málo sádla. A týmž obyčejem

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 7 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).