okořeň zázvorem, skořicí, květem, nech, ať uvře. Potom vlí tam ty žlútky a miešej. A když husto bude, daj na mísu.
Kaše z svitkov vaječných
Učiň několik svitkov, což muožeš najtenších, potom je zsekaj drobně. Naspiž tam řeckého vína, vař s malvazím neb s jiným dobrým vínem a oslaď medem a okořeň zázvorem, skořicí, šafránem.
Kaše z kuroptví neb z jiných ptákov
Uvaře namiesto, zsekaj drobně, odbera maso od kostí krom kuože, naspi v to řeckého vína, vař s malvazím neb s jiným vínem a oslaď medem a okořeň.
Jinak
Vezmi žemli, omoč v tu jíchu, v kteréž jest vařeno, ztluc dobře v moždieři, ať jest husté. Potom protiehni skrze rúchu, nalíž té jisté jíchy na rendlík, naspiž do nie toho masa sekaného, omasť sádlem a okořeň.
Kaše z masa kteréhož koli
Uvaře namiesto, zsekaj drobně a rozetra kus masa z bielým chlebem, vař též, jako nahoře psáno stojí.
Kaše z mléka dobrá a studená
Vař u pánvi, v to pak vraž pět neb šest vajec, vlíž do mléka, když bude vřieti, a miechaj. Potom vlí do něho málo octa, ať by se držalo, pak, když se srazí, vlíž to na sítko, přičiniž k tomu másla nepřepuštěného, protiehniž skrze rúchu, vondajž do pánve a tři jako chřen, budeť bielá. Potom naspi do nie cukru a řeckého vína. A když dáš na stuol, pospi ji.
Kaše z smetany
Rozklekci několik vajec v hrnci a nalíž na to smetany, naspiž krupice a másla, vař a miechaj.
Hažmuka jehenčie, zaječie anebo telecie
Vpusť krev do vína, potom vespi tam krupice málo, necht, ať vře, a omasť sádlem.
Zelé kyselé
Zřež dlúze krom košťálov, což najténě muožeš, potom je vař u vodě. A když obevře, vlíž na sítko, a když prostydne, vyždmi je dobře. Potom vklaď zase do hrnce, protřesa ruozno, učiniž na nie mandlové mléko, nechajžť v tom vře. A zelené zelé muožeš též vařiti.
Kyselice
Nalí vína sladkého v moždieř, naspiž do něho múky čisté, nechť v tom vře. Potom učiň břečku medovú a okořeň ji, vlíž na tu kyselici, nechajžť s tiem málo povře.
O srní hlavě
Uvař hlavu namiesto, potom vybeř z nie kostí a oblúpě i jazyk, zsekaj maso i mozk, přičině jablek i vína řeckého. A což najlépe muožeš, okořeň – zázvor, skořici, hřebíčky. Smažiž potom v medu, přičině málo sádla. A týmž obyčejem