[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

a to presovati den a noc. Potom vyňma z presu, učiniž na to kořenie sladké nebo ostré, jakť se koli líbí, a skrájeti v topeničky, sádla k tomu nedati, a kto chce, muož to studené jiesti.

Srninu kto chce strojiti

Srnina má u vodě vařena býti. Pakli jest stará, přiliti vína a topenici bielého chleba dobře usušiti uštířalú a z toho jíchu učiniti a jablky zazrniti.

Veveřice

Vař u vodě a přičiň vína a topenici bielého chleba uštířalú a z toho učiniti jíchu.

Ptáčkové

Mají vařeni býti v hovědí jíše neb v skopové, v jíchu přičiň chleba a ptáček nebo dva.

Ptáčkové aby trvali neb kuřence

Uvař je napoly a vlož je v ocet za několiko dní. Potom vlož je do polévky a vař je do konce.

Knedlíky takto dělaj

Maso telecie vzieti a zsekati drobně a žlútkov vaječných přičiniti a kořenie, cožť se zdá, a petružele zelené. Též také o skopových a, obvále v bielú múku, smažiž to na pánvi v sádle nebo v másle, učiniž na to kořenie sladké nebo ostré.

Klobásy takto dělaj

Udělajž miešená vajce, ne tvrdá, ani také měká, zsekajž je drobně. Vezmi pak múky bielé, vína řeckého, petružele zelené, šalvěje a, v koření zaváleje, učiniž jako klobásy, a pec v sádle nebo v másle. Potom udělaj kořenie, jakéž koli chceš, na to.

Klobásy z masa kterého koli

Vezmi skopové jelito tučné, zsekajž maso s vepřovú bělí, což muožeš najlép, a okořeně, chceš li. Potom je vař a udělaj jíchu, jakúž chceš.

Klobásy z kterých koli ryb

Oblúpiti ryby, zřež z nich maso, zsekaj, což muožeš najdrobnějie, přispa málo múky, vína řeckého, mějž pak deštku čistú a tu zmaž volejem, ať by se ta sekanina nemohla držeti té dcky. Učiniž sobě ruožek z dobrú dierú a tak širokú, jako by klobása proniknúti mohla. A omoče ten ruožek v oleji a ruku sobě také omaž. Vezmiž té sekaniny, dávajž skrze ten ruožek na tu dcku, jak chceš jmieti dlúze neb kotúčkem, mějž volej horký na uhlí, peciž v tom ty klobásy jako jiné ryby. A když jich napečeš, udělajž na ně jíchu takovú jako na bobrový ocas. Ale to pomni, aby ty klobásy do oleje umietal z té dcky, na kteréž klobásy děláš. A nebude li chtieti padati doluov, ale oblí dcku horkým volejem a čiň, jako nahoře psáno stojí.

Kaše kuřecie

Upec slepici v hrnci jako hus i, ztluka ji, protiehni skrze hartuch

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 7 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).