[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

zdálo, a vrtěti a procediti, aby bylo husto. Pak mandluov nařezati dlúze a drobně a vložiti do té kaše. Ale když budeš vrtieci léti, miechajž dobře, aby se nesrazilo. Pak když se koli zsadí, odstav ji od ohně a daj ji na mísu.

Vořechová kaše

Vybera jádra, aby je třel čistě, a přičiň k tomu jalovce, rozpustiž to dobrým vínem tak, jako by mohla býti jícha velmi hustá, protiehniž to skrze hartuch. Pak rejži, zpera i prosušiti ji i ztlúci v moždieři, pak prosieti ji skrze sítko čisté, že bude jako mouka, i zavařiti je tou moukou. Do té kaše kmínu vsypati, dáti cukru aneb čistého medu, pak jader povařiti málo, že by se mohla s nich kuože doluov slúpati. Pak to oblúpě vlož do té kaše, a kořenie – pepř, hřebíčkov, zázvor, skořice a květu málo – a dřevěného oleje vlíti nemnoho, ať vře spolu, ažť bude husto. A potom daj na mísu.

Kaše vinná a černá

Vezmi čistého chleba bielého a jej usušiti černě, pak vařiti u víně a přiložiti švestek, jestliže by bylo v postný den, dajž tiem více chleba. I procediž skrze hartuch do čistého kotlíka, natluciž koliandru, anézu a kmínu loučnieho i vlaského, tluc to spolu v moždieři a prosej skrze sítko. Potom vsyp do té kaše nemnoho, coť by se zdálo, a medu daj, ať jest sladko.

Jinak s máslem

Vezmi vína dobrého, dajž kořenie svrchu psaného a vlož másla tiem drahnějie a medu, aby bylo dosti, nalíž vajec, což by se mohlo ssaditi, přispiž trochu mouky a protiehni skrze hartuch. A vlož řeckého vína a vlíž tam vajce ta, a když bude vřieti, miešej chutně, aby se nesrazilo. A jakž se ssadí, daj na mísu.

Kaše z suchých hrušek

Vypera hrušky, přistav je u víně aneb v čisté vodě, nech jich, ať vrú dlúhú chvíli, scediž s nich tu jíchu i ztluciž je v moždieři, a přidati topének z bielého chleba. Potom to rozpustiti dobrým vínem, pak protáhni skrze hartuch a daj medu i vař a daj čistého voleje nemnoho i vař a daj na mísu.

Jinak v den mastný

Udělaj hustčí a přidaj čistého másla, přidada vína a natepa vajec, protiehni ji skrze hartuch. A když bude vřieti, miechaj chutně, ať nepřihoří. Potom, když se ssadí, odstav od ohně a vlí vajce tam a daj na mísu.

Kaše mandlová studená

Vezmi mandlov, coť by se zdálo, a ztluc je čistě obvaře v čistém moždieři neb zetři v pánvi. Když dobře budú, rozpusť je čistú vodú, ať jsú málo hustčie než kravské mléko, pak protiehni skrze hartuch i vlíž je do čistého hrnce nebo kotlíka, nech, ať zevrú. Pak vezmi čisté rejže, přebera ji a zpera, protluciž ji v moždieři i prosej skrze sítko i zavař

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 7 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).