[45v]číslo strany rukopisurozpusť tú jíchú, v kteréž s[200]následuje škrtnuté: „kosti“ otužoval klobásy, protáhni skrze sítko nebo čistý šat, okořeň ji pepřem, šafránem a zázvorem, daj na oheň[es]oheň] oheniem v kotlíku nebo v hrnci a zvař dobře.
Klobásy[et]Klobásy] lobaſy[201]seříznuto s okrajem kaprové
Sřež maso s kostí doluo, usekaj je drobně, daj do něho řezaných mandluo a řeckého vína, petružele zelené, okořeň je tak, jako se napřed píše, nadělaj sobě z šindelu okrouhlých[eu]okrouhlých] okrahulych nedlúhých rožníkuo, oblepuj okolo tiem masem netlustě, aby se propéci mohlo, vezmiž [46r]číslo strany rukopisučistého dochu slámy nasekaného[ev]nasekaného] naſeka…ho[202]seříznuto s okrajem nedlúho a omoč v […]text doplněný editorem[203]seříznuto s okrajem, poklaď jím na rošt a […]text doplněný editorem[204]seříznuto s okrajem ty klobásy na rošt, ať se […]text doplněný editorem[205]seříznuto s okrajem znenáhla. A když dobře […]text doplněný editorem[206]seříznuto s okrajem budú, vytáhni z nich […]text doplněný editorem[207]seříznuto s okrajem ven a zřež je dlúze, […]text doplněný editorem[208]seříznuto s okrajem na ně jíchu, nasuš topének z bielého chleba, […]text doplněný editorem[209]seříznuto s okrajem rozvař je v víně a protáhni skrze sítko, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky[ew]hřebíčky] h…biczky[210]seříznuto s okrajem a šafránem a přislaď. Pakli se komu zdáti bude, kterak jinak jíchu[ex]jíchu] gich[211]seříznuto s okrajem udělati, měj toho vuoli[ey]vuoli] wuol[212]seříznuto s okrajem.
Štika odpečená do predlíku
Ostruž najprv štiku a roztrhni ji a přetrhni[ez]přetrhni] pṙetrni každú polovici napoly, nadělaj sobě z šindelu drobných třístek[fa]třístek] trziſſtiek[213]„třístek“ nadepsáno stejnou rukou nad řádkem a nasol štiku svrchu, a když solí najde, poklaď ji na rošt těmi třieskami a štiku svrchu, pec ji znenáhla a namiesto upec, udělajž na ni predlík, vezmi perníku, nastruž ho na struhadle, zastav jej v víně kyselém nebo v octě, a když chvíli povře, proceď jej skrze sítko, okořeň pepřem a hřebíčky, a ty ať jest dobře číti, oslaď medem nebo cukrem, a [47r]číslo strany rukopisusejma štiku s roštu, když by se dobře upekla, nadělajž z nie menších kusuo a vklaď do predlíku. Zvař dobře a daj potom na mísu.
Štika po polsku
Zastav rosol nevelmi[fb]nevelmi] newe slaný, ostruž štiku a roztrhni ji a zsekaj na kusy, vymyj ji čistú vodú, a když rosol zevře, daj ji do něho a obvař[fc]obvař] obw[214]seříznuto s okrajem dobře, potom ji oceď a naklaď[fd]naklaď] klaď[215]seříznuto s okrajem na mísu. Usekajž cibuli[fe]cibuli] cz…buli[216]seříznuto s okrajem velmi drobně, vař ji v vodě, ať prudce vře. A když uvře, rozděl sobě tu cibuli na dvé, jednu polovici[ff]polovici] polowi[217]seříznuto s okrajem tři v pánvi s petruželí, když ji dobře utřeš, vezmi[fg]vezmi] wezm[218]seříznuto s okrajem