něm rozmočí, vraz vajec, coť se zdá, zmiešej to spolu a vař okořeně a omasť dobře.
Jiná
Kaše z topenic z bielého chleba dobře usušeného až do černosti, u víně pak rozmočiti a protáhnúti skrze hartuch, přičiň kmínu a jalovce i jiného, zdá liť se co, a daj kořenie.
Opět jiná kaše
Vezmi paznohty telecie nebo vepřové a vař je, ať jsú rozvařeny namiesto, odbeř od kostí maso a vař u vodě a vezmi vocta aneb vína a medu a kořenie, coť se zdá, a protiehni skrze hartuch. A chceš li mieti černo, vezmi k tomu režné múky neb višeň vařených a spal to na rendlíku nebo v hrnci. A to spolu proceď skrze hartuch.
Kaše z štokviše
Vezmi štokviš namočený a přistav, ať se rozvaří. Potom rozbera od kostí, zsekaj to drobně a vezmi mandlové mléko a cibule k tomu. Pakliť jest mastný den, vezmiž smetany a bielého chleba a řeckého vína. A k tomu také, když dáš na mísu, pospi skořicí neb zázvorem.
Kaše jablečná
Vezmi jablka, skrájej a přilíž polovici vody a potom přilí vína a medu a okořeň a vař to spolu.
Kaše fíková
Vezmi fíky, rozvař je a přičiň bielého chleba a ztluc to v hromadu v moždieři a proceď skrze hartuch a uvaře i dajž na mísu.
Šípková kaše
Vezmi šípky, když sú na podzim měké, a vlož v hrnec a to zadělaj prútíčkem, ať šípky nevypadají, a vlož na druhý hrnec, ještoť úkrop v něm vře, a to štrajchuj samo, ať jsú husté, a přilí vína málo, ať se vařie. A také obmaž těstem hrnec, ať pára nevynde.
Kaše z vepřových žaludkov
Vezmi žaludky, vlož do hrnce a vař, ať se rozvařie. I vyložiž potom na štok a zsekaj drobně i vlož to v hrnec, a k tomu cibule usmaže, vlož to, ať spolu vře, a nechceš li cibule, ale chleba, a to osol a přilí k tomu polévky.
Kaše jazyková
Vezmi jazyk, přistav, ať se rozvaří, zsekaj jej velmi dobře, přičiniž, máš li, játřičky, nemáš li, ale chleba bielého daj k tomu.
Kaše z masa
Vezmi běli vepřové a to vař v úkropě namiesto i s koží a, vylože na štok, zsekaj velmi drobně, a to bez koží, dajž k tomu bielého chleba rozmočeného u vodě a vajec k tomu, procediž a vař v koření.