[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

něm rozmočí, vraz vajec, coť se zdá, zmiešej to spolu a vař okořeně a omasť dobře.

Jiná

Kaše z topenic z bielého chleba dobře usušeného až do černosti, u víně pak rozmočiti a protáhnúti skrze hartuch, přičiň kmínu a jalovce i jiného, zdá liť se co, a daj kořenie.

Opět jiná kaše

Vezmi paznohty telecie nebo vepřové a vař je, ať jsú rozvařeny namiesto, odbeř od kostí maso a vař u vodě a vezmi vocta aneb vína a medu a kořenie, coť se zdá, a protiehni skrze hartuch. A chceš li mieti černo, vezmi k tomu režné múky neb višeň vařených a spal to na rendlíku nebo v hrnci. A to spolu proceď skrze hartuch.

Kaše z štokviše

Vezmi štokviš namočený a přistav, ať se rozvaří. Potom rozbera od kostí, zsekaj to drobně a vezmi mandlové mléko a cibule k tomu. Pakliť jest mastný den, vezmiž smetany a bielého chleba a řeckého vína. A k tomu také, když dáš na mísu, pospi skořicí neb zázvorem.

Kaše jablečná

Vezmi jablka, skrájej a přilíž polovici vody a potom přilí vína a medu a okořeň a vař to spolu.

Kaše fíková

Vezmi fíky, rozvař je a přičiň bielého chleba a ztluc to v hromadu v moždieři a proceď skrze hartuch a uvaře i dajž na mísu.

Šípková kaše

Vezmi šípky, když sú na podzim měké, a vlož v hrnec a to zadělaj prútíčkem, ať šípky nevypadají, a vlož na druhý hrnec, ještoť úkrop v něm vře, a to štrajchuj samo, ať jsú husté, a přilí vína málo, ať se vařie. A také obmaž těstem hrnec, ať pára nevynde.

Kaše z vepřových žaludkov

Vezmi žaludky, vlož do hrnce a vař, ať se rozvařie. I vyložiž potom na štok a zsekaj drobně i vlož to v hrnec, a k tomu cibule usmaže, vlož to, ať spolu vře, a nechceš li cibule, ale chleba, a to osol a přilí k tomu polévky.

Kaše jazyková

Vezmi jazyk, přistav, ať se rozvaří, zsekaj jej velmi dobře, přičiniž, máš li, játřičky, nemáš li, ale chleba bielého daj k tomu.

Kaše z masa

Vezmi běli vepřové a to vař v úkropě namiesto i s koží a, vylože na štok, zsekaj velmi drobně, a to bez koží, dajž k tomu bielého chleba rozmočeného u vodě a vajec k tomu, procediž a vař v koření.

Polévka mandlová

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 7 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).