[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

tu jíchu i ztluciž je v moždieři, a přidati topének z bielého chleba. Potom to rozpustiti dobrým vínem, pak protáhni skrze hartuch a daj medu i vař a daj čistého voleje nemnoho i vař a daj na mísu.

Jinak v den mastný

Udělaj hustčí a přidaj čistého másla, přidada vína a natepa vajec, protiehni ji skrze hartuch. A když bude vřieti, miechaj chutně, ať nepřihoří. Potom, když se ssadí, odstav od ohně a vlí vajce tam a daj na mísu.

Kaše mandlová studená

Vezmi mandlov, coť by se zdálo, a ztluc je čistě obvaře v čistém moždieři neb zetři v pánvi. Když dobře budú, rozpusť je čistú vodú, ať jsú málo hustčie než kravské mléko, pak protiehni skrze hartuch i vlíž je do čistého hrnce nebo kotlíka, nech, ať zevrú. Pak vezmi čisté rejže, přebera ji a zpera, protluciž ji v moždieři i prosej skrze sítko i zavař tou mukou tu kaši a vař, aby hustá byla, vložiž do nie cukru, vlíž ji na cínovú mísu. Nechaj jie, ať čistě vystydne, potom ji krájej a klaď na jinú mísu, udělajž mandlové mléko, dajž do něho cukru a nechaj, ať zevře. Pak vystuď je čistě, potom tu kaši řezanú polí tiem mlékem a daj na stuol.

Kaše maková

Zpeř jej čistě a zetři. A když zetřeš, rozpusť jej teplú vodú, ať bude jako mléko, udělajž toho, coť by se zdálo, nebť jest nesporo. Protiehniž to skrze hartuch, vlíž do kotla a, přistavě k vohni, když bude zvierati, což se bude na něm srážeti, zbierajž to do sítka. Pak, když toho bude s mísu, nech, ať se vycedí, vondajž to do čistého kotlíka, dajž k tomu cukru anebo medu, dajž kořenie – pepř, hřebíčky, zázvor, skořice a květu málo. Chceš li mieti žlutú, přidaj šafránu, nechť potom povře. A zdá liť se, vosol ji a daj na mísu.

Mazanec

Učině všecko dřieve řečené, přilíž trochu malvazie nebo vína, nasuše čistého suchého chleba, omáčej v tom. A vezma čistý rendlík, nalí dřevěného oleje, zahřej jej dobře. I vezma řeckého vína, mandlov i zřež mandly čistě a zpeř u víně, směsiž to spolu, pokládaj vrstvu a druhú chleba sušeného. A když plnú nakladeš, zalíž vokolo krajiev volejem horkým, peciž to poznenáhlu na malém uhlí, aby toho nespálil, a přikryj horkú pokličkú na vohni rozpálenú. A když bude dobře, daj na mísu.

Kaše brunátná v mastný i v postný den

Vezmiž čistých jahod nebo višeň černých, vař v čistém víně. A zsuše čistých topeniček, vlíž tam, ať spolu vře. Pak protiehni to skrze hartuch, potom vondaj do čistého kotla a dajž do toho cukru nebo medu. Potom daj kořenie svrchupsané, dajž voleje dřevěného, anézu tlučeného, a když

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 7 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).