Kuroptví jíchu takto stroj
Vezmi kus masa hovězieho libivého, zsekaj je velmi drobně, potom je daj do moždieře, přičině málo čistých neprožluklých slanin a topénku z bielého chleba, brunátně usušenú, ztluc dobře a rozpusť neslanú hovězie polévkú, přičině málo té jíchy, v kteréž kuroptvy vřely, neb prvé uvařiti musíš, a jíchu skrze sítko protáhni, daj do nie kuroptvy a zaostř ji málo vínem, okořeň zázvorem, květem, skořicí, šafránem a málo pepřem. Přilož málo sádla, zvař a potom daj na mísu.
Kačice divoké
Opař najprv kačice a vykuchaj, zastav je v vodě a vař, daj mezi ně kus neprožluklých slanin, potom je přebeř […]text doplněný editorem[70]seříznuto s okrajem, jíchu na ně takto udělaj: Vezmi od nich játry, ale […]text doplněný editorem[71]seříznuto s okrajem kus masa hovězieho, zsekaj drobně, daj do moždieře a slaniny také, kteréž vřely [s]text doplněný editorem[72]seříznuto s okrajem kačicemi, tluc dobře, přidada topénku z bielého chleba, potom protáhni tu jíchu, v kteréž kačice vřely, okořeň ji pepřem, zázvorem, šafránem a hřebíčky, přilej do jíchy málo vína, zkrájej na prstech nadél kačice a vklaď je do té jíchy, nechť tak povrú chvíli, upretuj na ně jablek.
[Na]text doplněný editorem[73]seříznuto s okrajem kačice divoké jícha černá nebo na tetřev
Vezmi švestek, daj je do kyselého vína. Usuš topének z bielého chleba černě, daj je do toho vína, nechť rozevrú. Potom protáhni tu jíchu. A kačice nebo tetřev prvé musíš odpéci na rožně. Potom daj do té jíchy a zvař dobře, nechceš li ostré jíchy mieti, o…[76]torzovité slovo, čím chceš, okořeň pepřem a hřebíčky. A upretuj jablek.
Koury v černé jíše
Usuš z bielého chleba topének na černo, zvař je v víně, potom skrze sítko proceď a koury odpec najprvé napoly, potom je zsekaj na kusy a vklaď do jíchy, okořeň skořicí, zázvorem, šafránem a málo pepřem, přimasť sádlem nevelmi, zvař znenáhla. A když na mísu dáš, daj svrchu jablka pretovaná.