Vepřovinu divokú takto stroj
Najprvé ji v vodě namiesto uvař a jíchu na ni takto udělaj. Usuš z režného chleba některú topenici, zastav je v dobrém octě s pivem smíšeným, a když rozevrú, protáhni je skrze sítko, dajž do té jíchy vepřovinu, zřeže ji na kusy, okořeň pepřem, hřebíčky a šafránem. A upretuj na ni jablek, přimasť málo sádlem jíchu a tak ji dobře zvař, potom daj na mísu.
Maso hovězie jako jeleninu
Vezmi masa hovězieho libivého, zřež je na kusy, vezmi vína kyselého, směs je [s]text doplněný editorem[22]seříznuto s okrajem slepičí krví, daj do něho maso a ponechaj ho tak státi za chvíli, potom je k ohni stav a vař. Okořeň pepřem, hřebíčky a šafránem, upretuj na ni jablek.
Srninu novú takto stroj
Vezmi vodu čistú, vymyj srninu čistě, aby srsti nebylo, vezmi švestek vařených a tu vodu, v kteréž s srninu vymýval, proceď skrze sítko, daj ty švestky do nie a v tom tak srninu vař, přilej málo vína, osol vhod. Potom, než namiesto uvře, přebeř ji a jíchu protáhni, okořeňpepřem, šafránem, zázvorem i všemi kořeními, nezkazíš.
Srnina jinak
Vezmi od nie nebo od slepice krev na víno, zvař znenáhla s hovězí polévkú neslanú, daj do nie srninu, přidaj k tomu topénku některú z bielého chleba černě usušenú. Jablka dvě nebo tři zkrájej, přidaj do jíchy a tak vař. A nedaj jie převřieti, přebeř ji a jíchu protáhni. Okořeň pepřem, zázvorem, šafránem a drobet květem. Zvař a daj na mísu, kdy chceš.
Zajiec v cibuli
Usekaj lupeny cibulí drobně, potom ji v sádle usmaž. Zajiec v kusy zsekaj. Vezmi octa dobrého vinného nebo pivného, přidaj k němu piva, aby bylo velmi kyselo, někteří pak vody miesto piva k octu přilévají, vymyj v tom zajiec, zsekaje na kusy, proceď skrze sítko, zastav v tom zajiec a vař. A pakli by chtěl jíchu černějšie mieti, přidaj slepičie krve. Potom tu jíchu protáhni a vlož zase do nie zajiec a cibuli daj do nie,