potom protáhni tu jíchu, v kteréž kačice vřely, okořeň ji pepřem, zázvorem, šafránem a hřebíčky, přilej do jíchy málo vína, zkrájej na prstech nadél kačice a vklaď je do té jíchy, nechť tak povrú chvíli, upretuj na ně jablek.
[Na]text doplněný editorem[73]seříznuto s okrajem kačice divoké jícha černá nebo na tetřev
Vezmi švestek, daj je do kyselého vína. Usuš topének z bielého chleba černě, daj je do toho vína, nechť rozevrú. Potom protáhni tu jíchu. A kačice nebo tetřev prvé musíš odpéci na rožně. Potom daj do té jíchy a zvař dobře, nechceš li ostré jíchy mieti, o…[76]torzovité slovo, čím chceš, okořeň pepřem a hřebíčky. A upretuj jablek.
Koury v černé jíše
Usuš z bielého chleba topének na černo, zvař je v víně, potom skrze sítko proceď a koury odpec najprvé napoly, potom je zsekaj na kusy a vklaď do jíchy, okořeň skořicí, zázvorem, šafránem a málo pepřem, přimasť sádlem nevelmi, zvař znenáhla. A když na mísu dáš, daj svrchu jablka pretovaná.
Koury sekané na kostech
Uvař slepice velmi dobře, a když uvrú, sbeř maso s kostí, usekaj je, což muožeš najčistěji, okořeň je pepřem, zázvorem a šafránem, daj do toho řečského vína a mandluo řezaných a málo petružele zelené, přiraž k tomu některé syrové vajce, smíšej všecko spolu. A vezma hnátky od noh a od perutí, dělaj na ně jako hrušky. A když všecko maso vyděláš, pretuj to v sádle, potom jíchu udělaj z kostí od prsí a z jiných, ztluka je dobře v moždieři, anebo z jiného, z čeho chceš, okořeň ji všemi kořeními kromě hřebíčkuo. A když budeš chtieti na stuol dáti, vklaď kusy na mísu a polej tú jíchú.
Kuřata mladá uherským obyčejem
Uvař najprvé kuřata namiesto, vezmi 20 nebo 30 cibulí, jestliže by několikero kuřat bylo, pakli málo, tehdy také méň cibule vezmi, zlup a zastav ji v víně. A když povře dobrú chvíli, daj ji do pa…[88]torzovité slovo s petruželným kořením, a když se rozetře jako kaše, rozpusť tiem vínem, v kterémž