Veveřice takto stroj
Najprv je vytáhni a vykuchaj a vymyj dobře studenú vodú. Zastav je v hovězie polévce neslané. A když uvrú, udělaj na ně jíchu žlutú nebo černú.
Žlutú takto uděláš: odpec slepičí játřičky a kožky, usuš topénku z bielého chleba, nebo ku potřebie bude, dajž ty […]text doplněný editorem[121]seříznuto s okrajem s topénkami a utluc namiesto dobře, potom rozpusť hovězie polévkú a protáhni skrze sítko, dajž pak do jíchy veveřice, okořeň pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, upretuj na ně jablek jako na jinú zvěřinu.
Černú jíchu takto uděláš
Vezmi švestek, usuš z režného chleba topének, směs víno s pivem nebo s octem, někteří k octu vodu miesto piva přidávají, rozvař v tom ty topenice s švestkami, potom protáhni skrze sítko, dajž do té jíchy veveřice, okořeň pepřem, hřebíčky, zázvorem a drobet šafránem, upretuj na ně jablek, a když na mísu dáš, daj jablka svrchu.
Pečeně hovězie po uhersku
Vezmi pečeni hovězie z zadné kýty, ztluc ji kyjem dobře na […]text doplněný editorem[125]seříznuto s okrajem a vymyj studenú vodú a nech jie tak v studené vodě přes noc ležeti, ráno ji vymyj a nasol, potom ji upec napoly, vezmi vinného octa dobrého. Chceš [li]text doplněný editorem[128]seříznuto s okrajem, přilej drobet nebo vína, nebo hovězie polévky, vezmi kmínu, jalovce, protluc málo, oblup několik cibulí a zsekaj je velmi drobně. Vezmiž čistý polévaný hrnec, vlej tam ten ocet a jalovec, kmín i tu sekanú cibuli také daj tam, vložiž pečeni do toho hrnce, nebude li s kostmi, muožeš jí vcele vložiti anebo na dvé toliko rozřezati, a na to pomni, aby mnoho octa nedával, než co by se mohlo s pečení srovnati, dajž také k té pečeni pepře, zázvoru, hřebíčkuo a květu, přikryj hrnec pokličkú, omaž okolo těstem režným okolo krajuov, aby ven pára nemohla. Vstaviž hrnec na tiché uhlé, ať znenáhla vře hodinu nebo dvě najméně, tak, aby té jíchy málo zuostalo. A když dobře bude, daj na mísu.