[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

hřebíčky, a ty také ať jest dobře číti, dajž to do horkého másla nebo sádla na pánev a zakrop vínem, daj do toho řečského vína, vysmaž dobře, až černo bude jako lektvař. A chceš li, vezma uši od té hlavy, ožluť je, a když na mísu dáš, vstav ty uši do prostředka.

Kačice v žluté jíše takto připrav

Najprv je namiesto uvař a jíchu na ně takto udělaj. Usekaj jim křídla, odpec je na rožníku na roště, usuš z bielého chleba topénku, daj to obé do moždieře a utluc dobře jako kaši. Vezmiž polévku s hovězieho masa neslanú a, měl li by, i s slepic, rozp…[147]torzovité slovo a protáhni skrze hartoch nebo sítko, vklaď do té jíchy kačice nebo tetřevy a přimasť je maličko sádlem, okořeň pepřem, zázvorem, květem a šafránem, zvař dobře a potom daj na mísu.

A bude liť se zdáti, nasuš [z]text doplněný editorem[152]seříznuto s okrajem bielého chleba topének, tence zřež je, řepku tence, a když kačice na mísu dáš, pospi s těmi krájenými topénkami i zázvorem.

Řeřábky nebo drofy v žluté jíše

Vezmi slepice puol nebo čtvrt, jakž potřebie bude, upec ji namiesto. A řeřábky také namiesto uvař, daj tu pečenú slepici do moždieře a ztluc ji dobře, přidada topénku z bielého chleba, a když utlučeš dobře, rozpusť tú jíchú, v kteréž vřeli řeřábci, a pomni přidati do moždieře petruželného kořenie, aby se tlúklo s tú slepicí, protáhni potom jíchu skrze sítko nebo hartoch a vklaď řeřábky do nie, okořeň, jak chceš, zvař dobře a daj potom na mísu.

Zadušenina z ptákuo nebo čeho […]text doplněný editorem[157]seříznuto s okrajem jiného

Najprvé to, což chceš do zadušeniny dělati, upec napoly, potom vezmi vína […]text doplněný editorem[160]seříznuto s okrajem je s dobrým vinným octem, […]text doplněný editorem[161]seříznuto s okrajem topénky z bielého chleba a […]text doplněný editorem[162]seříznuto s okrajem zvař všecko spolu. A když dobře rozevře, protiehni skrze sítko, dajž do toho ptáky nebo jiné, co budeš chtieti, […]text doplněný editorem[166]seříznuto s okrajem nechť povrú dobře, oslaď medem, okořeň pepřem, zázvorem, skořicí, muškátovým květem a koštuj, jak bude slano i kořenno, dajž to [do]text doplněný editorem[169]seříznuto s okrajem čistého hrnce nebo do konve, přikryj a schovaj.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 7 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).