hřebíčky, a ty také ať jest dobře číti, dajž to do horkého másla nebo sádla na pánev a zakrop vínem, daj do toho řečského vína, vysmaž dobře, až černo bude jako lektvař. A chceš li, vezma uši od té hlavy, ožluť je, a když na mísu dáš, vstav ty uši do prostředka.
Kačice v žluté jíše takto připrav
Najprv je namiesto uvař a jíchu na ně takto udělaj. Usekaj jim křídla, odpec je na rožníku na roště, usuš z bielého chleba topénku, daj to obé do moždieře a utluc dobře jako kaši. Vezmiž polévku s hovězieho masa neslanú a, měl li by, i s slepic, rozp…[147]torzovité slovo a protáhni skrze hartoch nebo sítko, vklaď do té jíchy kačice nebo tetřevy a přimasť je maličko sádlem, okořeň pepřem, zázvorem, květem a šafránem, zvař dobře a potom daj na mísu.
A bude liť se zdáti, nasuš [z]text doplněný editorem[152]seříznuto s okrajem bielého chleba topének, tence zřež je, řepku tence, a když kačice na mísu dáš, pospi s těmi krájenými topénkami i zázvorem.
Řeřábky nebo drofy v žluté jíše
Vezmi slepice puol nebo čtvrt, jakž potřebie bude, upec ji namiesto. A řeřábky také namiesto uvař, daj tu pečenú slepici do moždieře a ztluc ji dobře, přidada topénku z bielého chleba, a když utlučeš dobře, rozpusť tú jíchú, v kteréž vřeli řeřábci, a pomni přidati do moždieře petruželného kořenie, aby se tlúklo s tú slepicí, protáhni potom jíchu skrze sítko nebo hartoch a vklaď řeřábky do nie, okořeň, jak chceš, zvař dobře a daj potom na mísu.
Zadušenina z ptákuo nebo čeho […]text doplněný editorem[157]seříznuto s okrajem jiného
Najprvé to, což chceš do zadušeniny dělati, upec napoly, potom vezmi vína […]text doplněný editorem[160]seříznuto s okrajem je s dobrým vinným octem, […]text doplněný editorem[161]seříznuto s okrajem topénky z bielého chleba a […]text doplněný editorem[162]seříznuto s okrajem zvař všecko spolu. A když dobře rozevře, protiehni skrze sítko, dajž do toho ptáky nebo jiné, co budeš chtieti, […]text doplněný editorem[166]seříznuto s okrajem nechť povrú dobře, oslaď medem, okořeň pepřem, zázvorem, skořicí, muškátovým květem a koštuj, jak bude slano i kořenno, dajž to [do]text doplněný editorem[169]seříznuto s okrajem čistého hrnce nebo do konve, přikryj a schovaj.