[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

muožeš telecí hlavu učiniti.

Presovanú hlavu takto udělaj

Udělajž též, jakož nahoře psáno stojí, jedno jablek nesekaj do nie, ale miesto jablek vraž vajec deset v tu dobu, když smažiti budeš. A také netřeba mastiti. A když vysmažíš, vykydni na rúchu čistú a potom zaváže presuj, nech tak v presu státi dva dni, dvě noci. Potom vyndáš ven a zkrájieš na topenice a uděláš na ně kořenie, jaké chceš, ostré, neb sladké. A toho povař málo aneb jez studené.

O zadušenině, což koli chceš zadusiti

To najprvé odpec viec než do polu. Potom rozetři chleba, s vínem procedě, vařiž v tom zadušeninu a přičiň povidl a okořeň a oslaď medem.

Těsto k koblihom

Učiň mandlové mléko s malvazím neb s dobrým vínem a zahřeje, ať jest dobře teplé, ale ať nevře. Zadělajž tiem těsto, ošafráně prvé, a zhnětiž dobře rukama. Potom rozvaluj to těsto tak zšíří, jako jest forma, pospa formy mukú, vložiž na to těsto rozválené. Nakladiž na to špíže k tomu připravené a přilože na to těsto, vydav druhú stranu formy a vyondaje pec v másle.

Špíži takto uděláš

Vezmi fíkuov a mandlov oblúpených, zsekajž dobře, potom zetři v pánvi a naleje strdi na rendlík, smažiž to dobře a okořeň dobrým kořením, ať pak ustydne.

Jiná špíže

Vezmi řeckého vína, rozetři to v pánvi, potom usmaž dobře v medu a okořeň. A v tom těstě muožeš péci nadívané hrušky, prvé uvařené neb upečené, rozkroje hrušku až do špičky, vyřežiž z nie jádra. Potom tam nacpaj špíže té prvnie a zastrč špičku i pak omoč tu hrušku v to těsto, peciž v másle aneb, nastrkaje fíkuov a jablek na rožník, omočiž v to těsto a pec, neb oblúpě břeskve i vyvrha pecku, potom nacpati špíže a špičku zavřieti i péci, též omáčeje v těsto, nebo u višně surové. Anebo každé ovoce surové muož v tom těstě péci.

Kyselice z kaprových lupin

Vezmi trochu lupin a namoč je u víně, nechť moknú, na týden. Potom ty lupiny vař dobře a potom protiehni skrze hartuch. A nadělajž topeniček z bielého chleba, ať jsú červené. Potom ty lupiny a ty topenice ztluc v moždieři a protáhni ty lupiny netlučené s těmi topeničkami tou jíchou, kterúž si protáhl. A dajž do hrnce, dajž kořenie – pepře, zázvoru, hřebíčkuov, anézu, medu, coť se zdá, ať jest sladko, zvař to dobře. Potom vezmi mísu nebo malé necky, pomažiž jich maličko medem a vlíž na ty necky neb na tu mísu. Potom, když ustydne, krájejž tu kyselici pošikem, dávajž na mísu. A pospi, čímť se zdá najlépe.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 7 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).