upretuj na ně jablek jako na jinú zvěřinu.
Černú jíchu takto uděláš
Vezmi švestek, usuš z režného chleba topének, směs víno s pivem nebo s octem, někteří k octu vodu miesto piva přidávají, rozvař v tom ty topenice s švestkami, potom protáhni skrze sítko, dajž do té jíchy veveřice, okořeň pepřem, hřebíčky, zázvorem a drobet šafránem, upretuj na ně jablek, a když na mísu dáš, daj jablka svrchu.
Pečeně hovězie po uhersku
Vezmi pečeni hovězie z zadné kýty, ztluc ji kyjem dobře na […]text doplněný editorem[125]seříznuto s okrajem a vymyj studenú vodú a nech jie tak v studené vodě přes noc ležeti, ráno ji vymyj a nasol, potom ji upec napoly, vezmi vinného octa dobrého. Chceš [li]text doplněný editorem[128]seříznuto s okrajem, přilej drobet nebo vína, nebo hovězie polévky, vezmi kmínu, jalovce, protluc málo, oblup několik cibulí a zsekaj je velmi drobně. Vezmiž čistý polévaný hrnec, vlej tam ten ocet a jalovec, kmín i tu sekanú cibuli také daj tam, vložiž pečeni do toho hrnce, nebude li s kostmi, muožeš jí vcele vložiti anebo na dvé toliko rozřezati, a na to pomni, aby mnoho octa nedával, než co by se mohlo s pečení srovnati, dajž také k té pečeni pepře, zázvoru, hřebíčkuo a květu, přikryj hrnec pokličkú, omaž okolo těstem režným okolo krajuov, aby ven pára nemohla. Vstaviž hrnec na tiché uhlé, ať znenáhla vře hodinu nebo dvě najméně, tak, aby té jíchy málo zuostalo. A když dobře bude, daj na mísu.
Hlavu srnie takto připrav
Najprvé ji dobře obvař a obeř s nie chlupy doluo, vymyj čistě v studené vodě. Potom ji přistav a vař dobře tak dlúho, až se kosti …jímati[135]torzovité slovo budú a maso od kostí odevstane, vybeř kosti […]text doplněný editorem[137]seříznuto s okrajem, maso čistě usekaj drobně, usuš z bielého chleba dvě topénky brunátně, a to když jest jedna hlava. Daj je [k]text doplněný editorem[138]seříznuto s okrajem tomu masu, sekajž dobře, dajž potom strdi čisté k tomu a vždy předse sekaj všecko spolu, okořeň pepřem a toho dosti daj, zázvorem a