v sádle, vypeka zřežiž na kusy, udělajž na to jíchu z řeckého vína, učině, jakož prvé o tom dotčeno, a rozpusť vínem dobrým, povařiž a daj studené neb horké, zdá liť se, přisol.
Kto by chtěl dělati hlavy skládané, takto
Přistav, aby zevřely, a potom obeř s nich srsti a potom přistav zase, máš li jíchu hovězí, přisoliž, pak aby vařil dlúho, že by rozvieraly. Potom vyklada ven, odbeř všecko od kostí maso a mozk k tomu. A pak zsekaj na čistém štoku a, zsekaje čistě, vložiž medu do kotla čistého, vysmažiž, což najlépe muožeš, a zahřej med dobře, že by vřel. Pak vložiti ty zsekané hlavy tam do toho kotla a miešeti, aby nepřihořalo. Pak mandly, zlúpě čistě, zřež je dlúze a drobně. Pak řecké víno zpera, vlož je k mandlom, pak to vlož do těch hlav. Anézu, kmínu, cožť by se zdálo, pak kořenie – pepře, skořice, zázvor, hřebíčky a květu málo, vložiti to čistě do rúchy plátna nového. A potom vložiti do presu anebo pod prkno a přiložiti kamenem, že by tuho bylo. Pak nazajtřie krájeti jako topenice a dávati to na mísu a udělaj na to jíchu týmž obyčejem jako na zadušeninu, nařeže mandluov, též i z řeckým vínem udělati a tu jíchu vložiti do nového hrnce čistého, aby vystydla. Pak tu hlavu polej tú jíchú, aby vystydla, když by chtěl na mísu dáti.
Kto chce dělati hlavu z srních hlav
Též obrané vařiti je dlúho v hovězí jíše a též obrati z nich maso a mozk a vložiti do moždieře a tlúci. A dáti k tomu švestek nebo povidl, aby bylo černo. Pak to rozpustiti vlaským nebo jiným dobrým vínem, tak nevelmi hustě ani také žídce, protáhniž skrze hartuch a přistav k vohni. Pak daj medu neb cukru tam, aby bylo sladko dobře, pak vlož tam sádla a daj kořenie – pepře, hřebíčkov a málo květu, a nabiti vajec, co by se