V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

V nově rozmnožená knížka kuchařská, v níž se spatřuje, kterak mnohénásobné a rozličné jídla chutné vařiti, smažiti a pécti se mají a jak všeliké paštiky zadělávati, dorty a jiné rozmanité konfekty připravovati, neméněji rozdílně z cukru věci dělati můžeš.

Všem paním, pannám a milovníkům takového strojení k pohodlnému užívání z německé řeči na česko nyní v nově bedlivě přeložená a vytištěná.

V Praze u Karla Jozefa Jaurnicha 1763.

I. Hovězí maso vařiti.

Dadouce hovězí maso do vody, nech asi půl hodiny močiti, pak ho dobře vymej, vezmi ke třem librám hrst soli, a když se počne vařiti, vyšlemůj ho dobře, pak přidej bobku, zázvoru a petržele a nech tři hodiny pořád vařiti, pozorůj však, ať nekypí.

2. Maso v vlaské jíše s zelenými bylinkami.

Vezmouc pěkné mladé maso aneb kůře, dobře vymej, nasol, omoč trochu ve šmolce, pak rozpal co půl vejcete, přepouštěného másla, vlož do něho lžíci mouky, tu usmaž na červeno, potom skráj do toho kus čerstvých slanin a drobet zelené petržele, mladé cibuličky, kousek kapusty, též drobet natí z celeru, to vše s tou usmaženou moukou míchajíce, polivky nalej, přilož pár bobkových listí, drobet muškátového květu, zázvoru a pepře, podobně nějakou částku dobrého octa přileješ, kaprly přidáš a tak vše spolu vařiti necháš, když bys pak to již vykládati chtěl, vlož do toho ještě kus nového másla, můžeš to s citronovým zoftem zacediti.

3. Dobré jídlo z studené pečeně.

Vezmi buďto skopovou, telecí neb jehněčí pečeni, nařež z ní tenoučkých řízkův, díl však té pečeně skrájej na drobné kostky a tak to spolu rozklaď na mísu, posyp zázvorem, pepřem a tlučeným květem, nalej na to částku vinného octa a drobet hovězí polivky a poklopíc to ještě jednou mísou, postav na ohřívadlo, nech, ať to vře, přidej kus nového másla a častěj to překládej, posledně přilej drobet růžového octa, a posypajíc ještě jednou květem a zázvorem, nes to tak připravené na stůl.

4. Brzliček v sladké jíše.

Vezmouc syrový brzliček, upeč jej, vlož na mísu, nalej na něj čisté polivky a krapet vína, aby to nakyslý bylo, přidej cukru, skoříce a květu a postav na uhlí, nech to vařiti, pak dej do toho kus másla, a jestli to s vínem dost zavostřelý není, tehdy vytlač z citronu zoft do toho, aby to líbě nakyslý bylo.

V nově rozmnožená knížka kuchařská, v níž se spatřuje, kterak mnohénásobné a rozličné jídla chutné vařitivařitiwařjti, smažiti a péctipéctipecti se mají a jak všeliké paštiky zadělávati, dorty a jiné rozmanité konfekty připravovati, neméněji rozdílně z cukru věci dělati můžeš.

Všem paním, pannám a milovníkům takového strojení k pohodlnému užívání z německé řeči na česko nyní v nově bedlivě přeložená a vytištěná.

V Praze u Karla Jozefa Jaurnicha 1763.

I. Hovězí maso vařiti.

Dadouce hovězí maso do vody, nech asi půl hodiny močitimočitimočjti, pak ho dobře vymej, vezmi ke třem librámlibrámLibram hrst soli, a když se počne vařitivařitiwařjti, vyšlemůj ho dobře, pak přidej bobku, zázvoru a petržele a nech tři hodiny pořád vařitivařitiwařjti, pozorůj však, ať nekypí.

2. Maso v vlaské jíše s zelenými bylinkami.

Vezmouc pěkné mladé maso aneb kůře, dobře vymej, nasol, omoč trochu ve šmolce, pak rozpal co půl vejcete, přepouštěného másla, vlož do něho lžíci mouky, tu usmaž na červeno, potom skráj do toho kus čerstvých slanin a drobet zelené petržele, mladé cibuličky, kousek kapusty, též drobet natí z celeru, to vše s tou usmaženou moukou míchajíce, polivky nalej, přilož pár bobkovýchbobkovýchbowkowých listílistíLiſti, drobet muškátového květu, zázvoru a pepře, podobně nějakounějakounegakau částku dobrého octa přileješ, kaprly přidáš a tak vše spolu vařiti necháš, když bys pak to již vykládati chtěl, vlož do toho ještě kus nového másla, můžeš to s citronovým zoftem zacediti.

3. Dobré jídlo z studené pečeně.

Vezmi buďto skopovou, telecí neb jehněčí pečenipečeniPečenj, nařež z ní tenoučkých řízkův, díl však té pečeněpečeněPcčeně skrájej na drobné kostky a tak to spolu rozklaď na mísu, posyp zázvorem, pepřem a tlučeným květem, nalej na to částkučástkučaſtku vinného octa a drobet hovězí polivky a poklopícpoklopícpoklopic to ještě jednou mísou, postav na ohřívadlo, nech, ať to vře, přidej kus nového másla a častěj to překládej, posledně přilej drobet růžového octa, a posypajíc ještě jednou květem a zázvorem, nes to tak připravené na stůl.

4. Brzliček v sladké jíše.

Vezmouc syrový brzliček, upeč jej, vlož na mísu, nalej na něj čisté polivky a krapet vína, aby to nakyslý bylo, přidej cukru, skoříce a květu a postav na uhlí, nech to vařiti, pak dej do toho kus másla, a jestli to s vínem dost zavostřelýzavostřelýzawoſtřeli není, tehdy vytlač z citronu zoft do toho, aby to líbě nakyslý bylo.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).