V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[115v]číslo strany rukopisutedy oškubajíc pěkných, nehrubě však přezrálých[ny]přezrálých] přezralých švestek i s štopkami, a rozpustíce na pánvice vosk, jednu každou skrze něj protáhni[nz]protáhni] protáhnj a na nitku přivážíc[oa]přivážíc] přiwážic, nech viseti, dokud chceš, když pak je někdy potřebovati chtíti budeš, tehdy[ob]tehdy] téhdy vlož je do vřelé vody a tak ten vosk z nich[oc]nich] njch se rozplyne a tu pěkné švestky uhlídáš.

178. Elexir Proprietatiscizojazyčný text jak se dělati má.

Myrhy 4 loty, Aloes Suecotrin půl[od]půl] pul druhého quintle, šafránu 2 loty vezmouc, nepříliš drobně v moždýři utluč, a nalejíc na to toho nejprudšího pálenýho, někteří berou Spiritum Vini,cizojazyčný text tři žejdlíky[oe]žejdlíky] Žeydliky, zavaž dobře sklenici mázdrou, nech dva dni tak státi, častěji za den tim skloktajíc, potom přilej do toho Spiritum Sulphuris,cizojazyčný text zakopej, zase zavaž dobře sklenici, zakopej ji hodně hluboko do konskýho hnoje, nech ji tam čtyry dni státi, a když již to tam čtyry dni stálo, vyndej to ven a do jinší sklenice zceď a schovej, když pak to užívati chceš, tehdy vezmi 10 neb 15 kapek v víně, dělá dobrý zažívající žaludek.

Konec knížky.

X
nypřezrálých] přezralých
nzprotáhni] protáhnj
oapřivážíc] přiwážic
obtehdy] téhdy
ocnich] njch
odpůl] pul
oežejdlíky] Žeydliky
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 25 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).