5. Kuřata v černé jíše.
Vezmouc kůře opucované a vykuchané, čistotně ho vymej, vlož do hrnku, nalej na něj hovězí polivky, dej do něj[o]něj] ně tři neb čtyry hřebičky a muškátového[p]muškátového] Muſſkatowého květu, nech vařiti[q]vařiti] wařjti, pozorůj však, aby příliš[r]příliš] přiljſſ měké nebylo, potom vezmi na pánvičku másla, usmaž v něm lžíci mouky až do červena, pak tu polivku, v níž se kůře vařilo, na to vlej, okořeň květem a nětco víc hřebičkem, aby to šmak hřebičkem mělo, vlož to kůře na rendlík a tim ho polej, nech vařiti[s]vařiti] wářiti, zavostři[t]zavostři] zawoſtřj to vínem neb citronovým zoftem, ocukří, aby to sladké, předce však drobet nakyslé[u]nakyslé] nakýſle, bylo. Když pak kůře zařezuješ, hleď z něho do čistotného hrnku krev chytiti, a když již skoro to kůře vykládati chceš, vlej naň tu krev, nech zase drobet vařiti[v]vařiti] wařjti, přilož kus másla, nech, by drobet, však nemnoho, vyvřelo, potom ho můžeš na mísu vyložiti.
6. Kůře neb maso v limonové jíše.
Rozkrájej kůře neb maso na kusy, drobet málo[w]málo] malo nasol, však aby nezkysalo, potom vlož ho do rendlíku, posyp strouhanou žemličkou, přidej zkrájených[x]zkrájených] z kragenych na kousky [A3r]číslo strany tisku[86r]číslo strany rukopisulimonů, z nich[y]nich] njch však jadýrka[z]jadýrka] Gadyrka vyndej, okořeň květem, zázvorem a trochu pepřem, přiložíc k tomu kus nového másla, zavař s vínem neb citronovým zoftem, postav na uhlí, přiklop mísou neb pokličkou[aa]pokličkou] Pokljčkau, nech to tak polehku vařiti[ab]vařiti] wařjti.
7. Maso neb kůře v jíše rakové.
Přistav maso neb kůře buďto v vodě aneb hovězí polivce, obvař, aby však příliš[ac]příliš] přiljſſ měké nebylo, vezmi na rendlík másla, usmaž v něm lžíci mouky, pak vlej tu polivku, v které se to maso neb kůře vařilo, na to, okořeň květem, skořící[ad]skořící] Skořjcy a pepřem, polož to maso neb kůře do toho a dej k tomu lžíci rakového másla, můžeš take loupané račí[ae]račí] rači ocásky a klepeta do toho dáti, když pak již skoro vykládati chceš, přidej kus nového másla a máš dobré jídlo.
Kůře neb maso v francouské jíše.
Rozkrájíce kůře na čtyry díly, usmaž ho v másle, až by červené bylo, pak vezmi hovězí polivku, vlož do ní tři neb čtyry hřebičky, částku květu a [A3v]číslo strany tisku