[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[37r]číslo strany rukopisu

Veveřice takto stroj

Najprv je vytáhni a vykuchaj a vymyj dobře studenú vodú. Zastav je v hovězie polévce neslané. A když uvrú, udělaj na ně jíchu žlutú nebo černú.

Žlutú takto uděláš: odpec slepičí[co]slepičí] Slep[118]seříznuto s okrajem játřičky a kožky, usuš topénku[cp]topénku] to…ku[119]seříznuto s okrajem z bielého chleba, nebo ku[cq]ku] k[120]seříznuto s okrajem potřebie bude, dajž ty […]text doplněný editorem[121]seříznuto s okrajem s topénkami a utluc namiesto dobře, potom rozpusť hovězie polévkú a protáhni[cr]protáhni] protah[122]seříznuto s okrajem skrze sítko, dajž pak do jíchy veveřice, okořeň pepřem[cs]pepřem] p…przem[123]seříznuto s okrajem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, [37v]číslo strany rukopisuupretuj na ně jablek jako na jinú zvěřinu.

Černú jíchu takto uděláš

Vezmi švestek, usuš z režného chleba topének, směs víno s pivem nebo s octem, někteří k octu vodu miesto piva přidávají, rozvař v tom ty topenice s švestkami, potom protáhni skrze sítko, dajž do té jíchy veveřice, okořeň pepřem, hřebíčky, zázvorem a drobet šafránem, upretuj na ně jablek, a když na mísu dáš, daj jablka svrchu.

[38r]číslo strany rukopisu

Pečeně hovězie po uhersku

Vezmi[ct]Vezmi] Wez[124]seříznuto s okrajem pečeni hovězie z zadné kýty, ztluc ji kyjem dobře na […]text doplněný editorem[125]seříznuto s okrajem a vymyj studenú vodú a nech jie tak v studené vodě přes noc ležeti, ráno[cu]ráno] ran[126]seříznuto s okrajem ji vymyj a nasol, potom ji upec napoly, vezmi vinného[cv]vinného] w…neho[127]seříznuto s okrajem octa dobrého. Chceš [li]text doplněný editorem[128]seříznuto s okrajem, přilej drobet nebo vína, nebo hovězie polévky, vezmi[cw]vezmi] wez[129]seříznuto s okrajem kmínu, jalovce, protluc málo, oblup několik cibulí a zsekaj je velmi drobně. Vezmiž čistý polévaný[cx]polévaný] po…wany[130]seříznuto s okrajem hrnec, vlej tam ten[cy]ten] te[131]seříznuto s okrajem ocet a jalovec, kmín i tu sekanú cibuli také daj tam[cz]tam] t[132]seříznuto s okrajem, [38v]číslo strany rukopisuvložiž pečeni do toho hrnce, nebude li s kostmi, muožeš jí vcele vložiti anebo na dvé toliko rozřezati, a na to pomni, aby mnoho octa nedával, než co by se mohlo s pečení srovnati, dajž také k té pečeni pepře, zázvoru, hřebíčkuo a květu, přikryj hrnec pokličkú, omaž okolo těstem režným okolo krajuov, aby ven pára nemohla. Vstaviž hrnec na tiché uhlé, ať znenáhla vře hodinu nebo dvě najméně, tak, aby té jíchy málo zuostalo. A když dobře bude, daj na mísu.

X
coslepičí] Slep
cptopénku] to…ku
cqku] k
crprotáhni] protah
cspepřem] p…przem
ctVezmi] Wez
curáno] ran
cvvinného] w…neho
cwvezmi] wez
cxpolévaný] po…wany
cyten] te
cztam] t
118seříznuto s okrajem
119seříznuto s okrajem
120seříznuto s okrajem
121seříznuto s okrajem
122seříznuto s okrajem
123seříznuto s okrajem
124seříznuto s okrajem
125seříznuto s okrajem
126seříznuto s okrajem
127seříznuto s okrajem
128seříznuto s okrajem
129seříznuto s okrajem
130seříznuto s okrajem
131seříznuto s okrajem
132seříznuto s okrajem
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 28 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).