[36v]číslo strany rukopisukdyž naděješ, prosol je a nastrkaj je na rožeň, ať se upekú. Vezmi smetany sladké, otop ji a vraž do nie některý žlútek vaječný, rozklekce prvé dobře. A lijž ji do kotlíka a zvař dobře, okořeň ji šafránem a zázvorem. A když ta kuřata dáš na mísu, polej je tú smetanú. A slepice mladé muožeš také tiem obyčejem strojiti, jako se o kuřatech tuto píše.
Veveřice takto stroj
Najprv je vytáhni a vykuchaj a vymyj dobře studenú vodú. Zastav je v hovězie polévce neslané. A když uvrú, udělaj na ně jíchu žlutú nebo černú.
Žlutú takto uděláš: odpec slepičí[co]slepičí] Slep[118]seříznuto s okrajem játřičky a kožky, usuš topénku[cp]topénku] to…ku[119]seříznuto s okrajem z bielého chleba, nebo ku[cq]ku] k[120]seříznuto s okrajem potřebie bude, dajž ty […]text doplněný editorem[121]seříznuto s okrajem s topénkami a utluc namiesto dobře, potom rozpusť hovězie polévkú a protáhni[cr]protáhni] protah[122]seříznuto s okrajem skrze sítko, dajž pak do jíchy veveřice, okořeň pepřem[cs]pepřem] p…przem[123]seříznuto s okrajem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, [37v]číslo strany rukopisuupretuj na ně jablek jako na jinú zvěřinu.
Černú jíchu takto uděláš
Vezmi švestek, usuš z režného chleba topének, směs víno s pivem nebo s octem, někteří k octu vodu miesto piva přidávají, rozvař v tom ty topenice s švestkami, potom protáhni skrze sítko, dajž do té jíchy veveřice, okořeň pepřem, hřebíčky, zázvorem a drobet šafránem, upretuj na ně jablek, a když na mísu dáš, daj jablka svrchu.
Pečeně hovězie po uhersku
Vezmi[ct]Vezmi] Wez[124]seříznuto s okrajem pečeni hovězie z zadné kýty, ztluc ji kyjem dobře na […]text doplněný editorem[125]seříznuto s okrajem a vymyj studenú vodú a nech jie tak v studené vodě přes noc ležeti, ráno[cu]ráno] ran[126]seříznuto s okrajem ji vymyj a nasol, potom ji upec napoly, vezmi vinného[cv]vinného] w…neho[127]seříznuto s okrajem octa dobrého. Chceš [li]text doplněný editorem[128]seříznuto s okrajem, přilej drobet nebo vína, nebo hovězie polévky, vezmi[cw]vezmi] wez[129]seříznuto s okrajem kmínu, jalovce, protluc málo, oblup několik cibulí a zsekaj je velmi drobně. Vezmiž čistý polévaný[cx]polévaný] po…wany[130]seříznuto s okrajem hrnec, vlej tam ten[cy]ten] te[131]seříznuto s okrajem ocet a jalovec, kmín i tu sekanú cibuli také daj tam[cz]tam] t[132]seříznuto s okrajem,