[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[36v]číslo strany rukopisukdyž naděješ, prosol je a nastrkaj je na rožeň, ať se upekú. Vezmi smetany sladké, otop ji a vraž do nie některý žlútek vaječný, rozklekce prvé dobře. A lijž ji do kotlíka a zvař dobře, okořeň ji šafránem a zázvorem. A když ta kuřata dáš na mísu, polej je tú smetanú. A slepice mladé muožeš také tiem obyčejem strojiti, jako se o kuřatech tuto píše.

[37r]číslo strany rukopisu

Veveřice takto stroj

Najprv je vytáhni a vykuchaj a vymyj dobře studenú vodú. Zastav je v hovězie polévce neslané. A když uvrú, udělaj na ně jíchu žlutú nebo černú.

Žlutú takto uděláš: odpec slepičí[co]slepičí] Slep[118]seříznuto s okrajem játřičky a kožky, usuš topénku[cp]topénku] to…ku[119]seříznuto s okrajem z bielého chleba, nebo ku[cq]ku] k[120]seříznuto s okrajem potřebie bude, dajž ty […]text doplněný editorem[121]seříznuto s okrajem s topénkami a utluc namiesto dobře, potom rozpusť hovězie polévkú a protáhni[cr]protáhni] protah[122]seříznuto s okrajem skrze sítko, dajž pak do jíchy veveřice, okořeň pepřem[cs]pepřem] p…przem[123]seříznuto s okrajem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, [37v]číslo strany rukopisuupretuj na ně jablek jako na jinú zvěřinu.

Černú jíchu takto uděláš

Vezmi švestek, usuš z režného chleba topének, směs víno s pivem nebo s octem, někteří k octu vodu miesto piva přidávají, rozvař v tom ty topenice s švestkami, potom protáhni skrze sítko, dajž do té jíchy veveřice, okořeň pepřem, hřebíčky, zázvorem a drobet šafránem, upretuj na ně jablek, a když na mísu dáš, daj jablka svrchu.

[38r]číslo strany rukopisu

Pečeně hovězie po uhersku

Vezmi[ct]Vezmi] Wez[124]seříznuto s okrajem pečeni hovězie z zadné kýty, ztluc ji kyjem dobře na […]text doplněný editorem[125]seříznuto s okrajem a vymyj studenú vodú a nech jie tak v studené vodě přes noc ležeti, ráno[cu]ráno] ran[126]seříznuto s okrajem ji vymyj a nasol, potom ji upec napoly, vezmi vinného[cv]vinného] w…neho[127]seříznuto s okrajem octa dobrého. Chceš [li]text doplněný editorem[128]seříznuto s okrajem, přilej drobet nebo vína, nebo hovězie polévky, vezmi[cw]vezmi] wez[129]seříznuto s okrajem kmínu, jalovce, protluc málo, oblup několik cibulí a zsekaj je velmi drobně. Vezmiž čistý polévaný[cx]polévaný] po…wany[130]seříznuto s okrajem hrnec, vlej tam ten[cy]ten] te[131]seříznuto s okrajem ocet a jalovec, kmín i tu sekanú cibuli také daj tam[cz]tam] t[132]seříznuto s okrajem,

X
coslepičí] Slep
cptopénku] to…ku
cqku] k
crprotáhni] protah
cspepřem] p…przem
ctVezmi] Wez
curáno] ran
cvvinného] w…neho
cwvezmi] wez
cxpolévaný] po…wany
cyten] te
cztam] t
118seříznuto s okrajem
119seříznuto s okrajem
120seříznuto s okrajem
121seříznuto s okrajem
122seříznuto s okrajem
123seříznuto s okrajem
124seříznuto s okrajem
125seříznuto s okrajem
126seříznuto s okrajem
127seříznuto s okrajem
128seříznuto s okrajem
129seříznuto s okrajem
130seříznuto s okrajem
131seříznuto s okrajem
132seříznuto s okrajem
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 21 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).