Jinak
Vař maso najprv u vodě, potom v dobrém víně a přičiň málo povidl a okořeň. Rybí pak uspeninu máš sladkým vínem, vymyti ryby a procediti i v tom vařiti uspeninu, přičině povidl.
Jiným obyčejem
Když kapr roztrhneš, nepeř ho u vodě a procedě vař hned.
Kapr v koření i jiné ryby
Roztrhna vycediž krev do vína a rozetra topeničku, vlož tam, procediž najprv a okořeň a vlíž na ty ryby.
Ryby v koření
Upec ryby a potom topeničku rozetři s vínem a cibule nasmaž v oleji a vlož vše na to.
Ryby v sladké jíše
Vezmi ryby a vař je u vodě, ne v slané, a s petruželí, a potom kus chleba bielého a petružel rozetra a té vody přilí a okořeň.
Jinak
Vezmi kapr, povař ho málo, ať lupiny sejdú, a potom zbeř maso doluov s kostí a to maso zsekaj dobře s petruželí. A potom učiň jako caltu mezi rukama a vlož v hrnek, ať se sevře, potom skrájej a učiň na to sladkú jíchu.
Štika v rosole
Učiň rosol, ať prvé vře. Potom vezmi štiku, vlož u víno nebo do vocta a potom v rosol. A když chceš, ať jsú tvrdé ryby, nalí na ně vocta, když vrou, a tak celé bude.
Kaše jablečná
Vezmi jablek, usmaž i s máslem. Potom přilí vína a proceď skrze rúchu a okořeň, chceš li, vraz několik vajec.
Jiná kaše
Vezmi bielý chléb, utopiž topénky a potom vlož u víno, ať se napijí, a rozetra protiehniž skrze hartuch, naspiž tam kmínu neb jalovce a oslaď medem.
O zajieci
Vezmi a oplákni jej v čisté vodě a potom jej vař, přileje vína. A když povře, přebeř jej a tu jíchu a ty drobty, ješto odpadají, rozetři, proceď a okořeň a daj na to jablka smažená. Slepici opeka, učiniž dobrú jíchu, potom jablka skrájej, povařiž s tiem.
Raky v koření
Oblup s rakuov škořepiny, ztluc a přilí vína, chceš li, také málo chleba bielého, procediž a okořeň, vlíž na ty raky.
Kaše jiná
Vezmi krupice a vraž v ní vajec několik a potom, ať se stvrdne, zsekajž drobně a naspi do mléka nebo do smetany.
Jiná kaše
Vezmi bělné čisté múky, stluciž s vajci a obarvi, ať bude zelená. A pakli chceš, ať jest bielá, vezmiž bielek zvláště a tluc s mukou, kaž dělati tři teglíky spolu a vlož každé zvláště, ať nekyše. A také kvasnic nepřilévaj. Chceš li, ať jest zelená, rozetři petružel s vajci.
Kaše z povidl
Vezmi povidl a málo vína a bielého