bielého chleba, povař spolu, protáhni skrze hartuch. Chceš li červenú mieti, přičiň malin. Pakli brunátnú, přičiň jahod brusničných.
Jiná kaše
Nalí voleje na rendlík, vespi krupice v ten volej, pražiž dobrú chvíli, a potom nalí vody, vespiž pepře a šafránu.
Jiná kaše
Vezmi smetany, naspi do nie krupice, když bude vřieti.
Jiná kaše
Vezmi bielý chléb, vlož u víno a potom vlož v hrnec a povař s máslem.
Jikry v koření
Vezmi jikry, vlož v hrnec, nalíž čisté vody a voleje, ať v tom uvře. A když uvře, vezmi kus chleba bielého, petružel a vína, zetřiž to a proceď. A potom, chceš li, s cibulí smaž a pretuj na rendlíku a daj potom na ty jikry.
Rozbieraná slepice
Vezmi slepici namiesto uvařenú a obeř s kostí a zsekaj maso a vlí několik vajec a řeckého vína opera, okořeň a potom obaluj zase na kosti a pec na másle anebo na sádle. A potom učiň čistú jíchu sladkú nebo ostrú, jakžť se zdá.
Opět kaše
Vezmi jáhly a smaž dobře v másle a potom nalí mléka na to.
Tuto se počíná připravovánie krmí Strnišťových, připsané, a najprvé o srní hlavě aneb o telecí
Srní hlavu neb telecí uvařiti namiesto a vybera kostí, maso zsekati, i jazyk čistě vostrúhati a vše zsekati spolu drobně. Potom nalije strdi i zvařiti dobře v tom. A daj kořenie – hřebíčkov, zázvoru, pepře, šafránu, aby to vše spolu zevřelo v koření. Potom tu hlavu smažiti, přičině vína řeckého a vlíti v to osm neb deset vajec. A toho opět spolu dobře posmažiti a potom to v čistú rúchu vložiti a to presovati den a noc. Potom vyňma z presu, učiniž na to kořenie sladké nebo ostré, jakť se koli líbí, a skrájeti v topeničky, sádla k tomu nedati, a kto chce, muož to studené jiesti.
Srninu kto chce strojiti
Srnina má u vodě vařena býti. Pakli jest stará, přiliti vína a topenici bielého chleba dobře usušiti uštířalú a z toho jíchu učiniti a jablky zazrniti.
Veveřice
Vař u vodě a přičiň vína a topenici bielého chleba uštířalú a z toho učiniti jíchu.
Ptáčkové
Mají vařeni býti v hovědí jíše neb v skopové, v jíchu přičiň chleba a ptáček nebo dva.
Ptáčkové aby trvali neb kuřence
Uvař je napoly a vlož je v ocet za několiko dní. Potom vlož je do polévky a vař je do konce.
Knedlíky takto dělaj
Maso telecie vzieti a zsekati drobně