V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[90v]číslo strany rukopisu

28. Dobrou zvěřinu udělat.

Uvař zvěřinu v vodě a soli, slej to zase z ní, udělej na ní omáčku z perníku[cq]perníku] Perniku, z rozinek, z mandlův a cukru, okořeň květem, pepřem, zázvorem a hřebičkem, nalej na to vína a drobet té slité vody a nech vařiti, pak tim tu zvěřinu polej.

29. Mladá husa.

Uvař husy hlavu, křídla, nohy, žaludek ve vodě, okořeň květem a pepřem, osol, pak vezmi játra, jedno jabličko a cibuli, usekej to na drobno, usmaž v másle, přidej vejce a pepře a naděj tim krk, zavaž nahoře i dole, aby to nevyteklo a nech to spolu vařiti.

30. Plíce vařiti.

Vezmi telecí plíce, zvař je, pak zesekej a dej na mísu, přidej rozinek a tolik strouhaného chleba, pět vajec, okořeň květem a zázvorem, osol, potom dej másla do pánve, pak dej ty plíce tak připravené do čisté mázdry[cr]mázdry] Mazdry, a tak na té pánvi[cs]pánvi] Pánwj smaž, hesky[ct]hesky] heſký zpovolna, abys je nespálil, a když dost budou, udělajíce na to omáčku jakou chceš, nes na stůl.

[A8r]číslo strany tisku[91r]číslo strany rukopisu

31. Špikované telecí[cu]telecí] telecy šnitle na mísu strojiti[cv]strojiti] ſtrogjti.

Vezmi pěkné telecí maso křehké, nařež z něho podlouhlých topínek, vyšpikůj špekem, hřebičkem, skořící[cw]skořící] Skořjcy a s rozmarynou, nasol drobet a tak upeč, pak rozklaď na mísu, nalej na to vína, aneb kyselých zrnek na to nasyp, okořeň květem, pepřem a trochu zázvorem, též skořící[cx]skořící] ſkořjcy, pak vlej na to čtvrt žejdlíka hovězí dobré polivky[cy]polivky] Poliwyk, postav s tim tu mísu na uhlí, poklop jinou mísou, nech, ať se to zponenáhla vaří, začasty tim obracůj a posyp drobet cukrem, aby to přikyslý a spolu přisladký bylo, naposledy přidej nového másla.

32. Malé[cz]Malé] Male šnitle s špekem a s kaprlemi.

Nařež z telecího masa šnitlův, rozpleskej hodně s nožem, nasol drobet, vlož do rendlíka, okořeň květem, skořicí[da]skořicí] skořjcy, pepřem, přidej drobet rozmaryny a strouhané muškátové kulky, zaceď to hodně zoftem z dvouch neb třech citronův, postav na uhlí, přisyp nětco maličko strouhané žemličky a nech to zpovolna[db]zpovolna] z powolná temfovati a dá to samo od sebe vlhkost, když to špekem na kostky skrájeným a s kaprlemi posypeš.

[A8v]číslo strany tisku
X
cqperníku] Perniku
crmázdry] Mazdry
cspánvi] Pánwj
cthesky] heſký
cutelecí] telecy
cvstrojiti] ſtrogjti
cwskořící] Skořjcy
cxskořící] ſkořjcy
cypolivky] Poliwyk
czMalé] Male
daskořicí] skořjcy
dbzpovolna] z powolná
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 20 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).