V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[95v]číslo strany rukopisu

54. Ptáky v zoftě pécti[fn]pécti] pecti.

Vezmouc drobet špeku, skrájej jej na kostky, rozpusť ho a škvarky z něho[fo]něho] nego pryč vem a ním ty ptáky špikuj.

55. Pácovaná[fp]Pácovaná] Pácowana pečeně.

Utluč jalovec a polní kmín, nalej na to octa s solí[fq]solí] Soly a v tom den a noc pácůj pečeni[fr]pečeni] Pečenj, jakou chceš, pak ji peč, a když dost pečená bude, polej ji hovězí polivkou a posyp ji skořící[fs]skořící] Skořjcy a nes na stůl, tak rádi[ft]rádi] rádj Uhří a Němci strojené pečeně jedí.

56. Telecí kejtu peč takto.

Vyšpikujíce ji hodně slanínami, peč ji při zoftu, nepřesol ji hrubě, a když dost pečená bude, tehdy vezmi z pekáče drobet mastnýho a vlej do něho drobet octa a stlučeného pepře, též drobet rozetřeného česneku a nech to spolu zvařiti a tim tu pečeni[fu]pečeni] Pečenj polej a dobrá bude.

57. Telecí játříčka[fv]játříčka] Gatřička pécti[fw]pécti] pecti.

Vezmouce ty játra, rozkrájej na kostky, smaž na másle, pak udělej na ně omáčku[fx]omáčku] omačku z hřebičku, pepře a drobet perníku.

58. Skopová kejta.

Pácůj ji v octě, utluč drobet kmínu a jalovce mezi to, nasol dobře, pak ji na[B5r]číslo strany tisku[96r]číslo strany rukopisustrč a peč, a když dost bude, udělej omáčku přičernalou s pepřem, aby nebyla kyselá, a s ní kejtu polej.

59. Mozečky pécti[fy]pécti] pecti.

Uvař telecí mozečky, pak usekej, okořeň zázvorem, skořící[fz]skořící] Skořjcy a šafránem, přidej rozinek, jak mnoho chceš, vraž k tomu jedno neb dvě vejce, tim pomaž mundzemlové[ga]mundzemlové] munzemlowé topinky a ty topinky smaž.

60. Prasátko pécti[gb]pécti] pecti.

Nastrč opucované a nasolené prase na rožeň a zlam mu hřbet, aby hrbatě neleželo, pomazůj ho špekem a peč zpovolna, chceš-li, můžeš jej taky pívem míšeným[gc]míšeným] mjſſenym s máslem potírati, a když se dopíkati bude, to jest, když[gd]když] kdyz mu oči[ge]oči] očj vylezou, z čerstva obracej, aby křehkou kůžičku dostalo a sundavej ho z rožnu, foukni[gf]foukni] fauknj mu do zadku a nes ho na stůl.

61. Volový mozek.

Vezmi volového mozku, sejma z něho žílky, nalej na něj hovězí polívky, nech tak dlouho vařiti jako natvrdo vejce, pak smaž na másle, potom dej ten mozek zase do hrníčku[gg]hrníčku] hrnyčku a nalej na něj hovězí polívky, přidej nového másla, osol a okořeň zázvorem a květem, nech to tak spolu vařiti.

[B5v]číslo strany tisku
X
fnpécti] pecti
foněho] nego
fpPácovaná] Pácowana
fqsolí] Soly
frpečeni] Pečenj
fsskořící] Skořjcy
ftrádi] rádj
fupečeni] Pečenj
fvjátříčka] Gatřička
fwpécti] pecti
fxomáčku] omačku
fypécti] pecti
fzskořící] Skořjcy
gamundzemlové] munzemlowé
gbpécti] pecti
gcmíšeným] mjſſenym
gdkdyž] kdyz
geoči] očj
gffoukni] fauknj
gghrníčku] hrnyčku
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 4 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).