[86v]číslo strany rukopisudrobně skrájeného citronu, nech to spolu vařiti[af]vařiti] wařjti, vezmi též tři žloutky z vajec, vraž do hrníčka[ag]hrníčka] Hrnyčka, zaceď s citronovým zoftem, přilož k nim[ah]nim] njm kus nového másla, přidej pár lžíc studené hovězí[ai]hovězí] howězy polivky, dobře skverlůj, potom vylej to na rendlík, nalej na to vřelou polivku, v které se kůře vařilo, postav to na tichý[aj]tichý] tjchý oheň, nech to tak státi, až by to drobet zhustlo (pozorůj však, aby se to dlouho nevařilo, též[ak]též] tež aby se to nezadymělo), vlož potomě to kůře na mísu a tou jíchou jej polej, pak nakrájej z citronu kroužkův a nimi[al]nimi] njmi kolem mísu oblož.
8. Z divoké svině hlava jak se strojiti má.
Vezmouc hlavu na čisto ohnivým šínem očuzenou, vymej, pak osol, vař ji a když již dost vařená bude, tehdy udělej na ni[am]ni] nj omáčku, jak následuje: Vezma dobrého mladého neb starého vína, dej do něj strouhaného perníku, zázvoru, pepře, šafránu, květu, cukru, špeku, soli, loupaných, na dlouho krájených mandlů, rozinky velké i malé, cibeby a tak to vše spolu nech vařiti, až dost bude, pak tu hlavu na roště neb kdekoliv jinde dobře osuš, když na stůl dáti chceš, tehdy ji [A4r]číslo strany tisku[87r]číslo strany rukopisutou omáčkou polej a bude dobrá. Chceš-li však černější[an]černější] černěgſſy jíchu míti, tehdy ustrouhej perníku více, pozorůj však, aby to hrubě husté nebylo. Též abys to v té jíše nevařil, neb bys takové velmi mnoho míti musil[ao]musil] muſýl s tvou škodou.
10. Nadívané kuřátko.
Vezma dvě vajička, uvař je, ne tvrdo, a oloupajíc je na drobno s petrželným kořinkem, přidaje hrudku nového[ap]nového] nowěho másla, usekej, vraž do toho jedno vajičko, osol, pak zázvorem, pepřem a květem okořeň a tak tim dobře usekaným kuřátko naděj, pak v hovězí polivce vař, můžeš, jakou chceš, jíchu na to udělat.
11. Artyčok jak se strojiti má.
Artyčok v osolené vodě tak dlouho vař, dokud měký nebude, což poznáš, když[aq]když] kdýž lístek jeden vytáhna měký bude. Dost tehdy uvařený z vody vyndej, do nějakýho[ar]nějakýho] negakýho čistýho šatu vlož, aby vosáchl a voda z něho do šatu se vtáhla, pak vlož do rendlíka, posyp květem kardemumy, zázvorem, pepřem, přidej nového másla, a tak na to dobré hovězí polivky nalejíc, nech zavařiti. Podobným spůsobem můžeš taky špargle již uvařený do studený vody dát a v ní asi hodinu státi nechat, aby tu jich přihořklý šmak odňat byl.